Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simulace systémů (AUART / ABSIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUART / ABSIS - Simulace systémů, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do simulace systémů, základní terminologie, klasifikace systémů- Modely a modelování. Vazba modelování na simulaci, definice simulace- Simulační studie a její jednotlivé etapy- Simulace spojitých dynamických systémů.- Diferenciální rovnice jako model spojitých dynamických systémů a jejich řešeníanalytické a numerické.- Řešení spojitých simulačních modelů v prostředí programových systémů Simulink a Matlab- Základní metody modelování a simulace nespojitých systémů- Simulace řízená událostmi, sestavení a využití kalendáře událostí.- Modelování stochastických systémů, využití statistických metod, generování náhodných proměnných.- Simulační jazyky, jejich charakteristické vlastnosti, klasifikace.- Řešení nespojitých simulačních modelů v prostředí programového systému Witness- Plánování simulačních pokusů- Aplikace simulace v oblasti výrobních systémů

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu má student znalosti potřebné k hlubšímu pochopení principů a metod využívaných při simulaci zejména dynamických systémů. Naučí se tyto znalosti aplikovat při vytváření simulačních modelů v oblasti technických, zejména pak výrobních systémů. Získá také přehled o realizaci simulační studie jako metodě praktické aplikace simulačních postupů pro řešení úloh z oblasti analýzy rozsáhlých stochastických dynamických systémů v různých aplikačních oblastech. Součástí výuky jsou praktická cvičení, kde jsou probírané metody procvičovány s využitím simulačního programového systému na praktických úlohách. Tím studenti získávají schopnost prakticky realizovat nabyté teoretické znalosti a postupy.

Literatura

Zítek, Pavel. Matematické a simulační modely 1 : modely v komplexním oboru. 1. vyd. Praha : ČVUT, 2004. ISBN 8001023001.Douša, J. Modelování na číslicových počítačích. Praha : ČVUT, 1990. ISBN 80-01-00447-3.Zítek, P. Simulace dynamických systémů. Praha : SNTL, 1980. Vašek, Lubomír. Simulace systémů. 1. vyd. Brno : VUT, 1991. ISBN 8021402628.Noskievič, P. Simulace systémů. Ostrava : VŠB-TU, 1996. ISBN 80-7078-112-2.Vašek, L., Konečný, I. Simulace systémů. Brno : VUT, 1986. Ralston, A. Základy numerické matematiky. Praha : Academia, 1973.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaNetoleruje se neomluvená neúčast na cvičeních. K zápočtu je požadováno samostatné zpracování jednoduché úlohy s využitím probíraných programových prostředků. Ke zkoušce je možno přistoupit až po získání zápočtu a je požadováno úspěšné absolvování závěrečného testu zahrnujícího celý obsah předmětu a praktickou aplikaci získaných znalostí na řešení příkladů.

Garant

doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc.

Vyučující

Ing. Bc. Pavel Vařacha, Ph.D.doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc.