Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná teorie systémů (AUART / AWOTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUART / AWOTS - Obecná teorie systémů, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie, základní pojmy a osobnosti. Systémy, veličiny, stavy.- Zpětná vazba, regulační obvod. Systémy spojité a diskrétní. Klasifikace systémů.- Definice lineárních spojitých dyn. (LSDS) systémů, vlastnosti LSDS.- Laplaceova transformace (LT), Obrazy funkcí a jejich vlastnosti.- Využití LT pro řešení diferenciálních rovnic. Přenos systémů.- Stavový (SS) popis LSDS. Nejednoznačnost SS popisu.- Převod TF na SS a opačně. Singulární systémy, realizace LSDS.- Fundamentální matice systému, její výpočet a vlastnosti.- Řešení nehomogenní stavové rovnice.- Stabilita Ljapunovská a BIBO. Kritéria stability.- Vlastnosti systémů (řiditelnost, pozorovatelnost...). Mnohorozměrné systémy.- Pozorovatel stavu (Luenberger), rekonstrukce stavu.- Stavový regulátor, Ackermannova formule.- Nelineární, adapativní a robustní systémy (přehled).

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu poskytuje způsobilosti z následujících oblastí: vnější a vnitřní popis systému, stav systému, stavotý popis, přenos systému, transformace stavových popisů, přepis různých popisů dynamických systémů, stabilita, kritéria stability, vlastnosti systémů (dosažitelnost,pozorovatelnost,..), rekonstrukce a odhad stavových veličin, zpětná vazba a řízení, návrh regulátorů. Student je kvalifikován pro analýzu, návrh a simulaci systémů řízení na bakalářské úrovni.

Literatura

Kučera, V. Analysis and Design of Discrete Linear Control Systems. Praha: Academia, 1991. ISBN 80-200-0252-9.Kailath, T. Linear Systems. Prentice Hall, Englewood Cliffs, 1980. Strejc, V. Stavová teorie lineárního diskrétního řízení. Praha : Academia, 1978. Huba a kol. Teória systémov. STU Bratislava, 2002.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZadání a vypracování samostatného projektu. Zkouška se skládá z části písemné a ústní, každá má 20 bodů plného hodnocení. Pro úspěšně vykonanou zkoušku je potřeba získat minimálně 20 bodů.

Garant

prof. Ing. Roman Prokop, CSc.