Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie systémů (AUART / AYTES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUART / AYTES - Teorie systémů, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie, základní pojmy a osobnosti. Systémy, veličiny, stavy.- Zpětná vazba, regulační obvod. Systémy spojité a diskrétní. Klasifikace systémů.- Definice lineárních spojitých dyn. (LSDS) systémů, vlastnosti LSDS.- Laplaceova transformace (LT), Obrazy funkcí a jejich vlastnosti.- Využití LT pro řešení diferenciálních rovnic. Přenos systémů.- Stavový (SS) popis LSDS. Nejednoznačnost SS popisu.- Převod TF na SS a opačně. Singulární systémy, realizace LSDS.- Fundamentální matice systému, její výpočet a vlastnosti.- Řešení nehomogenní stavové rovnice.- Stabilita Ljapunovská a BIBO. Kritéria stability.- Vlastnosti systémů (řiditelnost, pozorovatelnost...). Mnohorozměrné systémy.- Pozorovatel stavu (Luenberger), rekonstrukce stavu.- Stavový regulátor, Ackermannova formule.- Nelineární, adapativní a robustní systémy (přehled).

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu poskytuje způsobilosti z následujících oblastí: vnější a vnitřní popis systému, stav systému, stavotý popis, přenos systému, transformace stavových popisů, přepis různých popisů dynamických systémů, stabilita, kritéria stability, vlastnosti systémů (dosažitelnost,pozorovatelnost,..), rekonstrukce a odhad stavových veličin, zpětná vazba a řízení, návrh regulátorů. Student je kvalifikován pro analýzu, návrh a simulaci systémů řízení na balkalářské úrovni.

Literatura

Kailath, T. Linear Systems. Prentice Hall, Englewood Cliffs, 1980. OGATA, K. Modern Control Engineering. Prentice Hall, 2002. Dorf, R.C., Bishop, R. Modern Control Systems. Addison-Wesley, Menlo Park, California, 1998. Huba, M. Teória systémov. Bratislava, 2002. ISBN 80-227-1820-3.Prokop, R. Základy automatizace pro bakalářské studium. Brno : VUT, 1998.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZvládnutí testu během semestru aspoň na 60 %, vypracování a obhájení písemného zadání. Zkouška se skládá z části písemné a ústní, každá má 20 bodů plného hodnocení. Pro úspěšně vykonanou zkoušku je potřeba získat minimálně 20 bodů.

Garant

prof. Ing. Roman Prokop, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Roman Prokop, CSc.