Předmět Potravinářské inženýrství (AUART / TWPI4)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUART / TWPI4 - Potravinářské inženýrství, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Základní kapitoly kinetiky chemických reakcí (Klasifikace reakcí; Definice reakčnírychlosti; Kinetické rovnice; Arrheniova rovnice).- Simultánní reakce (Jednoduché řešení následných a bočních reakcí; Stanovení rychlostiurčujícího kroku).- Transportní procesy (Základní rovnice sdílení tepla; Základní rovnice sdílení hmoty).- Zařízení pracující na principu transportních procesů (výměníky tepla, hmoty ? destilační,rektifikační, adsorpční, extrakční kolony).- Separační procesy (Usazování; Filtrace; Odstřeďování; Fluidní procesy).- Kinetika anaerobních a aerobních procesů (Základní rovnice enzymové kinetiky prohomogenní a heterogenní systémy; Katalytické působení enzymů; Vliv transportních jevůna enzymovou kinetiku).- Základní vztahy pro výpočet bioreaktorů (Anaerobní a aerobní fermentory; Vliv míchání;Vliv transportních procesů).- Příklady využití pro potravinářské inženýrství (Sladovnictví, pivovarnictví; Cukrovarnictví;Kvasné technologie).
Získané způsobilosti
Absolventi předmětu Potravinářské inženýrství budou schopni zejména uplatnit racionalizační opatření potravinářských procesů, podílet se na projekci reálných technologických procesů a bioprocesů v potravinářské výrobě, za účelem optimalizace procesu, minimalizaci spotřeby pomocných přípravků a následně minimalizaci produkce odpadních látek z výroby.
Literatura
Kaštánek, F. Bioinženýrství. Academia, Praha, 2001. ISBN 80-200-0768-7.Vodrážka, Zdeněk. Bioorganická chemie. 1. vyd. Praha : SNTL, 1991. ISBN 80-03-00547-7.Dunn, I., J., Heinzle, E. Ingham, J., Prenosil, J.,E. Biological reaction engineering. Principles, applications and modelling with pc simulation. Weinheim, New York, 1992. ISBN 3-527-28511-3.Blanch, H.,W., Papoutsakis, T., Stephanopoulos, G. Foundations of Biochemical Engineering. ACHS Washington, 1983. ISBN 80-842-0752-6.Sandler, Stanley I. Chemical, biochemical, and engineering thermodynamics. 4th ed. Hoboken, N.J. : John Wiley, 2006. ISBN 978-0-471-66174-0.Kraus, M., Schneider, P., Beranek, L. Chemická kinetika pro inženýry. SNTL, Praha, 1978.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaNejméně 80%tní účast na cvičeních, zpracování a obhájení zadaných úloh.
Garant
prof. Ing. Dagmar Janáčová, CSc.