Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální tělesná příprava 1 (AUBI / A1STP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUBI / A1STP - Speciální tělesná příprava 1, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a základní pojmy, zranitelná místa lidského těla, základní postoj, pozice a pohyb, vyproštění z držení za ruce stejnosměrně, 3 prvky vyproštění.2. Zákonitosti sebeobrany, rozdíl profesní obrana a sebeobrana, pád stranou, přímý úder, vyproštění z držení za ruce křížem.3. Charakteristika střetnutí v sebeobraně a v profesní obraně, vyproštění z držení za rukávy, přímý kop, vyproštění z držení za ruce v různé úrovni.4. Problematika nutné obrany, přímý podmet a jeho aplikace, úder loktem vyproštění z držení za trup.5. Problematika krajní nouze, účinnost techniky z hlediska času, způsobu a provedení, vyproštění z držení za šaty na těle.6. Hlavní rozdíly mezi nutnou obranou a krajní nouzí, preventivní předcházení obranným situacím, vyproštění z držení za ruce z obou směrů.7. Psychika člověka v situaci profesní obrany a sebeobrany, osobní, společenské a právní aspekty, vyproštění z různých způsobů držení u stěny, varianty stržení.8. Komunikace v situaci profesní obrany a sebeobrany, rizikové faktory pro útok, kombinované vyproštění z držení, vyproštění držení za vlasy.9. Preventivní chování v městské aglomeraci, původ a znaky agrese, faktory vyvolávající útok, kombinované vyproštění z držení za ruce, tělo a šaty.10. Preventivní chování při pobytu v přírodě, způsoby komunikace v obranné situaci, kombinované vyproštění z držení za ruce, tělo a šaty.11. Preventivní chování a jednání v souvislosti s automobilem, kombinované vyproštění z držení za ruce, tělo a šaty.12. Význam vzdělání v sebeobraně a v profesní obraně v České republice a v Evropské unii. Varianty kombinovaného vyproštění z držení za ruce, tělo a šaty.

Získané způsobilosti

Student má znalosti a praktické dovednosti z profesní obrany a sebeobrany. Je schopný řešit tyto situace z hlediska prevence, komunikace, práva a psychologie. A to v souladu s právními normami České republiky, s uznávanými etickými zásadami a s morálním kodexem. Je způsobilý řešit základní obranné situace s využitím taktických a technických postupů profesní obrany i sebeobrany. Ovládá vyproštění z držení jednotlivcem.

Literatura

Luděk Lukáš a kolektiv. Bezpečnostní technologie, systémy a management I. Zlín, 2011. ISBN 978-80-87500-05-7.Náchodský, Zdeněk. Nebojte se bránit. Praha, 2006. ISBN 80-86795-43-8.Gruber, David. Zlatá kniha komunikace. Ostrava, 2005. ISBN 80-7329-092-8.Konečný, Alois. Sebeobrana a úpolová cvičení pro pokročilé. Olomouc, 1997. ISBN 80-7067-766-x.Pernecká, Soňa. Inteligentní sebeobrana pro ženy : (jakož i osoby fyziognomicky znevýhodněné obecně). Vyd. 1. Bratislava : CAD Press, 2010. ISBN 978-80-88969-44-0.First, R. - Blahut, A. Sebeobranné modelové situace. Praha, 1997.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka je povinná na první přednášce a minimálně na 90 procentech všech cvičení. Zápočet zahrnuje přezkoušení z praktické části, test z teorie profesní obrany a sebeobrany, napsání eseje na určené téma, splněnou docházku.

Garant

Ing. Zdeněk Maláník

Vyučující

Ing. Zdeněk MaláníkIng. Dora LapkováIng. Zdeněk Maláník