Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina, magnetizmus a vlnění (AUEM / A2EMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUEM / A2EMV - Elektřina, magnetizmus a vlnění, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Elektrostatická pole a jejich charakterizaceCoulombův záko, intenzita elektrického pole, pole bodového náboje a spojitě rozložených nábojů, Gaussův zákon, potenciální energie, potenciál, napětí, práce v elektrickém poli.- Elektrostatické pole v reálném prostředíMolekulární a atomární pohled interakce látek s elektrickým polem. Polarizace, Susceptibilita.- Energie elektrického poleElektrická kapacita, kapacita typických geometrií ? desky, koule, koaxiálních vodičů, vlastnosti kapacitorů, akumulovaná energie.- Elektrický proudHustota proudu a její mikroskopický původ. Ohmův zákon v diferenciálním a integrálním tvaru. Rezistory a jejich reálné vlastnosti. Elektromotorické napětí. Ohmův zákon pro uzavřené obvody.- Kirchhoffovy zákonyKirchhoffovy zákony pro ustálený proud. Energie ustáleného proudu a její transport. Účinnost přenosu zdroj ? zátěž .- Magnetické pola a jeho charakterizaceMagnetické pole pohbujících se nábojů, proudů a elementárních částic. Magnetické síly na pohybující se náboj a element proudovodiče. Biotův Savartův zákon. Amperův zákon celkového proudu.- Magnetické pole v reálném prostředíMolekulární a atomární pohled interakce látek s magnetickým polem, magnetizační proudy, magnetizace, magnetická susceptibilita, energie magnetického pole, magnetický tok, vlastní a vzájemná indukčnost.-Elektromagnetické poleFaradayův zákon elektromagnetické inducke , Ampérův Maxwellův zákon, vlastní indukčnost, energie elektromagnetického pole, Maxwellovy rovnice.- Harmonický oscilátorSíla vedoucí k oscilacím, jednoduchý harmonický oscilátor, jeho popis, úhlová frekvence, energie harmonického oscilátoru.- Tlumené a vynucené oscilátoryHnací a disipativní síly u oscilátorů. Tlumený oscilátor. Kmity vynuceného oscilátoru. Resonance. Skládání kolmých a rovnoběžných kmitů.- VlnyPodélné a příčné vlny. Parametry vln, energie a hybnost vlny.- Skládání a interferencePodmínky koherence. Skládání vln ve stejném směru ? rovnoběžné a kolmé vlny. Skládání protiběžných vln ? stojaté vlnění.- Elektromagnetické vlnyVlnová rovnice elektromagnetických vln, základní vlastnosti, Poyntingův vektor.- Fyzikální optikaPodmínky koherence ve fyzikální optice, příklady elementů fyzikální optiky ? difrakce, interference a polarizace.

Získané způsobilosti

Student absolvováním kurzu získá dovednosti z ICT: vyhledávání na Internetu, editace textů a grafů, jednoduché výpočty s matematickým procesorem.

Literatura

Schauer, F., Krempaský, J. Fyzika I. Zlín, 2004. Optika a atomová fyzika - I. Optika. Praha : SPN, 1961. PhET - Physics Education Technology. University of Colorado. Christian, W., Belloni, M. Physlet Physics: Interactive Illustrations, Explorations, and Problems for Introductory Physics, publ.Davidson books.com. Davidson books, 2003. FEYMANN, LEIGHTON, SANDS. Přednášky z fyziky s řešenými příklady. Havlíčkův Brod : Fragment, 2000. nullElektřina kolem nás. Praha : Albatros, 1985. Halliday, R., Resnick, J., Walker, J. Fundamentals of Physics, 8th Edition. Willey, 2008. ISBN 978-0-471-75801-3.Fyzika. Praha : SNTL, 1981. Fyzika. Praha : SNTL, 1977. Fyzika. Praha : SNTL, 1982. Halliday, David. Fyzika : vysokoškolská učebnice obecné fyziky. Vyd. 1. Brno : Vutium, 2000. ISBN 8021418699.Hyperphysics (http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html). Základy fyziky. Bratislava : VEDA, 1980.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPovinná účast na seminárních cvičeních, neúčast je nutno nahradit dodatečnou domáci, nebo seminární prací. Povinná účast na laboratorních cvičeních, neúčast je nahrazována. Písemná seminární práce.Nepovinný projekt, který je zahrnován do hodnocení.

Garant

prof. Ing. František Schauer, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. František Schauer, DrSc.Ing. Tomáš BulaIng. Petr Elisek, Ph.D.Ing. Michal Krbečekdoc. Ing. et Ing. Ivo Kuřitka, Ph.D. et Ph.D.prof. Ing. František Schauer, DrSc.Ing. Petr Smolka, Ph.D.Mgr. et Mgr. Petra Špiláková