Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyz. princ. prvků informatiky (AUEM / A3FPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUEM / A3FPI - Fyz. princ. prvků informatiky, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Částicové vlastnosti elektromagnetických vlnZásadní fotonové experimenty ? Záření černého tělesa, Fotoelektrický jev, Comptonůvexperiment, Experiment Davissone a Germera- Vlnové vlastnosti mikročásticHypotéze De Broglie, vlnové funkce jednoduchých situaci, fyzikální význam a vlastnosti vlnových funkcí. Heisenbergův princip neurčitosti- Schrödingerova formulace kvantové mechanikySchrödingerova rovnice a jeho původ, základní formalism- Základní mikročástice, dynamika mikročásticVyužití kvantové teorie na jednoduché situace mikrosvěta. - potenciálová jáma, tunelový jev a kvantový oscilátor- Atom a jeho elektronový obalZákladní principy výstavby atomu- MolekulyVazby v molekulách a jejich vlastnosti- Pásová struktura. Elektrické a elektronické vlastnosti pevných látekPevné látky a jejich pásová struktura ? hlavní výsledky. Elektronické vlastnosti pevných látek- Magnetické vlastnosti pevných látekZákladní dělení pevných látek z hlediska magnetických vlastností. Využití magnetik v informatice- Písemná semestrální práce- Termoelektrické a optické vlastnosti pevných látekZákladní dělení pevných látek z hlediska termofyzikálních vlastností. Využití termofyzikálních vlastností v informatice- Fyzikální vlastnosti elektronicých polovodičových prvkůZákladní elektronické prvky informatiky: PN přechod, bipolární a unipolární trnazistor, paměťové prvky.- Základní principy molekulární elektronikyOrganické látky v informatice, organický vodič, organický spinač, záznam informace- Sensory a detektoryNěkolik typických sensorů ? sensor teploty, tlaku a záření.- Fyzikální optika v informatice Optics in informaticsZákladní prvky fyzikální optiky v informatice

Získané způsobilosti

Student absolvováním získá:dovednosti práce s počítačem - vyhledávání na Internetu, editace textů a grafů, jednoduché výpočty s matematickým procesorem.

Literatura

Schauer, F., Krempaský, J. Fyzika I. Zlín, 2004. PhET-Physics Education Technology. University of Colorado. Christian, W., Belloni, M. Physlet Physics: Interactive Illustrations, Explorations, and Problems for Introductory Physics. Davidson books.com, 2003. E-laboratory of remote experiments ( www.ises.info ). Halliday, D., Resnick, R., Walker, J. Fundamentals of Physics, 8th Edition. Willey, 2008. ISBN 978-0-471-75801-3.Hyperphysics (http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html).

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPovinná účast na seminárních cvičeních, neúčast je nutno nahradit dodatečnou domáci, nebo seminární prací. Povinná účast na laboratoním cvičení, absence se nahrazují. Písemná seminární práce.Nepovinný projekt, který je zahrnován do hodnocení.

Garant

prof. Ing. František Schauer, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. František Schauer, DrSc.Ing. Petr Elisek, Ph.D.Ing. Michal Krbečekdoc. Ing. et Ing. Ivo Kuřitka, Ph.D. et Ph.D.prof. Ing. František Schauer, DrSc.Ing. Petr Smolka, Ph.D.