Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzory (AUEM / A7SEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUEM / A7SEN - Senzory, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do senzoriky, význam a určení, metody, kompenzace chyb, historie a trendy.- Elektrické odporové senzory, teorie, senzory teploty.- Elektrické odporové senzory, senzory tenzometry, bolometry, fotoelektrické a ostatní.- Kapacitní senzory, teorie, druhy senzorů, vyhodnocování kapacity.- Indukčnostní senzory, teorie, druhy senzorů, vyhodnocování indukčnosti.- Aktivní napěťové senzory, teorie, indukční termoelektrické a potenciometrické.- Aktivní senzory s elektrickým nábojem, piezoelektrické a pyroelektrické.- Emisní senzory, teorie, fotonásobiče, luminiscenční a scintilační senzory. Ionizační senzory, teorie, senzory jaderného záření.- Polovodičové monokrystalické senzory PN.- Mechanické senzory kinematické, deformační a dilatační.- Tekutinové senzory, základní druhy pneumatických a hydraulických senzorů.- Senzory MEMS. Trendy v rozvoji senzorů.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o principech techniky senzorů, seznámí se s fyzikální podstatou, pozná šíři tohoto oboru, naučí se je aplikovat a používat.

Literatura

? Alfred O. III Hero, David A. Casta?ón, Douglas Cochran, and Keith Kastella. Foundations and Applications of Sensor Management (Signals and Communication Technology). Nw York, 2007. Chudý, Vladimír. Meranie technických veličín. 1. vyd. Bratislava : Slovenská technická univerzita, 1999. ISBN 8022712752.Hruška, F. Senzory v systémech informatiky a automatizace. Zlín : UTB, 2007. ISBN 80-7318-259-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: 100% účast v laboratorních cvičeních. Účast na první a poslední přednášce. Pro zápočet odevzdání všech správně vypracovaných protokolů. Zpracování samostatného zadání sestavy zařízení ve formě písemné a ústní zkoušky .

Garant

doc. RNDr. Vojtěch Křesálek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Hruška, Ph.D.doc. RNDr. Vojtěch Křesálek, CSc.Ing. Petr Skočíkdoc. Ing. František Hruška, Ph.D.Ing. Petr Skočík