Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina, magnetizmus a vlnění (AUEM / AQEMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUEM / AQEMV - Elektřina, magnetizmus a vlnění, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Elektrostatická pole a jejich charakterizaceCoulombův záko, intenzita elektrického pole, pole bodového náboje a spojitě rozložených nábojů, Gaussův zákon, potenciální energie, potenciál, napětí, práce v elektrickém poli.- Elektrostatické pole v reálném prostředíMolekulární a atomární pohled interakce látek s elektrickým polem. Polarizace, Susceptibilita.- Energie elektrického poleElektrická kapacita, kapacita typických geometrií ? desky, koule, koaxiálních vodičů, vlastnosti kapacitorů, akumulovaná energie.- Elektrický proudHustota proudu a její mikroskopický původ. Ohmův zákon v diferenciálním a integrálním tvaru. Rezistory a jejich reálné vlastnosti. Elektromotorické napětí. Ohmův zákon pro uzavřené obvody.- Kirchhoffovy zákonyKirchhoffovy zákony pro ustálený proud. Energie ustáleného proudu a její transport. Účinnost přenosu zdroj ? zátěž .- Magnetické pola a jeho charakterizaceMagnetické pole pohbujících se nábojů, proudů a elementárních částic. Magnetické síly na pohybující se náboj a element proudovodiče. Biotův Savartův zákon. Amperův zákon celkového proudu.- Magnetické pole v reálném prostředíMolekulární a atomární pohled interakce látek s magnetickým polem, magnetizační proudy, magnetizace, magnetická susceptibilita, energie magnetického pole, magnetický tok, vlastní a vzájemná indukčnost.-Elektromagnetické poleFaradayův zákon elektromagnetické inducke , Ampérův Maxwellův zákon, vlastní indukčnost, energie elektromagnetického pole, Maxwellovy rovnice.- Harmonický oscilátorSíla vedoucí k oscilacím, jednoduchý harmonický oscilátor, jeho popis, úhlová frekvence, energie harmonického oscilátoru.- Tlumené a vynucené oscilátoryHnací a disipativní síly u oscilátorů. Tlumený oscilátor. Kmity vynuceného oscilátoru. Resonance. Skládání kolmých a rovnoběžných kmitů.- VlnyPodélné a příčné vlny. Parametry vln, energie a hybnost vlny.- Skládání a interferencePodmínky koherence. Skládání vln ve stejném směru ? rovnoběžné a kolmé vlny. Skládání protiběžných vln ? stojaté vlnění.- Elektromagnetické vlnyVlnová rovnice elektromagnetických vln, základní vlastnosti, Poyntingův vektor.- Fyzikální optikaPodmínky koherence ve fyzikální optice, příklady elementů fyzikální optiky ? difrakce, interference a polarizace.

Získané způsobilosti

Student získá absolvováním kurzu dovendosti s ICT -práce s počítačem, vyhledávání na Internetu, editace textů a grafů, jednoduché výpočty s matematickým procesorem.

Literatura

Elektřina kolem nás. Praha : Albatros, 1985. Fyzika. Praha : SNTL, 1982. Fyzika. Praha : SNTL, 1977. Fyzika. Praha : SNTL, 1981. Halliday, David. Fyzika : vysokoškolská učebnice obecné fyziky. Vyd. 1. Brno : Vutium, 2000. ISBN 8021418699.Schauer, F., Krempaský, J. Fyzika I. Zlín, 2004. Optika a atomová fyzika - I. Optika. Praha : SPN, 1961. Christian, W., Belloni, M. Physlet Physics: Interactive Illustrations, Explorations, and Problems for Introductory Physics, publ.Davidson books.com. Davidson books, 2003. FEYMANN, LEIGHTON, SANDS. Přednášky z fyziky s řešenými příklady. Havlíčkův Brod : Fragment, 2000. Základy fyziky. Bratislava : VEDA, 1980.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZískání dostatečného počtu bodů ze cvičení i laboratoří.Znalost všech témat dle sylabu.Základní předpoklad pro složení zkoušky je udělený zápočet.

Garant

prof. Ing. František Schauer, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. František Schauer, DrSc.Mgr. Hana Vašková, Ph.D.