Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (AUIUI / A9SCK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUIUI / A9SCK - Sociální komunikace, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná témata (přednášky):- Psychosomatický základ jednání v sociálních situacích;- Komunikace a její specifika, základní pojmy;- Analýza verbální komunikace;- Vztah myšlení a jazyka;- Neverbální komunikace;- Kulturní a genderové aspekty komunikace;- Interpretace neverbálních signálů;- Vztah komunikace a teorie her;- Základní charakteristika zdravé komunikace;- Asertivní komunikace;- Poruchy v komunikaci;- Komunikace v pomáhajících profesích;- Komunikace v různých prostředích, skupinách;- Komunikace jako prostředek zvládání konfliktních situací;- Sebepoznání v oblasti komunikace;- Virtuální komunikace;- MetakomunikaceAplikace témat:- Komunikace jako pozvání ke sdílení- Reflexe sebe sama a její externalizace v pohybu, v hlase, v řeči- Rozvoj komunikačních kompetencí: autenticita, aktivní naslouchání, poskytování zpětné vazby; konflikty a jejich zvládání Rozvoj schopnosti být dialogickou existencí, tzn. být si a být partnerem Hledání a odstraňování bariér, které brání ve spontánním, kreativním a autentickém projevu během jednání v sociálních situacích, při veřejném vystupování - komunikace v cizím, neznámém prostředí Hledání/Poznávání svého autentického řečového projevu Rozvoj dovednosti přednést text s důrazem na jeho smysl (význam)- Kultura vyjadřování - vztah obsahu a formy, srozumitelnost (klišé-originalita)- Nahlédnutí vlastní komunikace z hlediska efektivity- Porozumění vztahu verbální a neverbální komunikace- Nonverbální komunikace jako nástroj sebeobrazu- Sdělování prostřednictvím slova i pohybu- Rozvoj improvizačních schopností- Rozvoj schopnosti udržet pozornost posluchačů, zaujmout svým projevem- Rozvoj tvořivé komunikace (kreativní vytváření obsahů řeči a těla)- Jednání a chování v situacích, v kontaktu s příjemcem sdělení

Získané způsobilosti

Student má základní znalosti o podmínkách a pravidlech sociální komunikace, komunikačních modelech, motivech komunikace a jejího významu v dnešní společnosti. Umí charakterizovat základní pravidla sebeprezentace a komunikování před publikem, techniky řeči. Dokáže připravit veřejný projev. Student identifikuje základní prvky výrazu osobního projevu - verbální složka, neverbální složka a nepřímé komunikační okolnosti a jejich role v komunikaci. Používá různé komunikační styly a zná základní prvky charakteristické pro oblast sociálního vnímání a naslouchání a techniky aktivního naslouchání.

Literatura

VYSKOČILOVÁ, E. Vytváření komunikačních dovedností učitele. WAYNE, F. Communicating in Business: An Accton-Oriented Approach. AIDR, J. E. Efektivní komunikace. SVATOŠ, T. Kapitoly ze sociální a pedagogické komunikace. MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetKl. zápočet: vypracování zadaného osobního portfolia z oblasti mapování a rozvíjení komunikačních dovedností.Předpokladem získání kl. zápočtu je minimálně 80-ti procentní aktivní účast na výuce, prokázaná vypracováním osobního portfolia a závěrečnou prezentací. Student bude mít možnost volby mezi interpretací zvolené předlohy či improvizací na zadané téma. Součástí portfolia je sebereflexe studenta v rozsahu min. 1 normostrany. Následně odevzdání recenze jedné z doporučených publikací.

Garant

doc. Mgr. Štefan Chudý, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Štefan Chudý, Ph.D.Mgr. Hana NavrátilováMgr. Hana Navrátilová