Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kryptologie (AUIUI / AXKRY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUIUI / AXKRY - Kryptologie, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy z kryptologie, stručná historie, rozdělení.- Symetrické, asymetrické a hybridní systémy - princip.- Klasická kryptologie - substituční systémy (monoalfabetické, polyalfabetické a polygrafické šifry).- Klasická kryptologie - transpoziční systémy.- Úvod do moderní kryptologie.- Jednosměrné funkce, principy výměny klíčů.- Proudové šifry.- Blokové šifry.- Asymetrické systémy s veřejným klíčem.- Základy fraktální geometrie.- Aplikace fraktální geometrie - fraktální komprese, šifrování.- Kryptologie založená na teorii chaosu a kvantové teorii.- Steganografie.- Netradiční další způsoby šifrování, pravidla pro tvorbu a zabezpečení šifer..

Získané způsobilosti

Student má znalosti o základech kryptografie a steganografie.Student se orientuje v metodách zabezpečení informací a chápe principy šifer.Student dokáže naprogramovat základní šifry.Student je schopný realizovat zabezpečený přenos dat nebo verifikaci informace pomocí metody digitálního podpisu.

Literatura

ZELINKA, I. Aplikovaná Informatika. Zlín, 1999. TILBORG, H. C. A. Fundamentals of Cryptology. Kluwer Academic Publishers, 2000. ISBN 0-7923-8675-2.Vondruška, Pavel. Kryptologie, šifrování a tajná písma. 1. vyd. Praha : Albatros, 2006. ISBN 80-00-01888-8.Singh, Simon. Kniha kódů a šifer : tajná komunikace od starého Egypta po kvantovou kryptografii. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : Dokořán, 2003. ISBN 80-7203-499-5.Piper, F. C. Kryptografie. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : Dokořán, 2006. ISBN 80-7363-074-5.JANEČEK, J. Odhalená tajemství šifrovacích klíčů minulosti. Naše Vojsko, 1994. Bitto, Ondřej. Šifrování a biometrika, aneb, Tajemné bity a dotyky. Vyd. 1. Kralice na Hané : Computer Media, 2005. ISBN 80-86686-48-5.Hanžl, Tomáš. Šifry a hry s nimi : kolektivní outdoorové hry se šiframi. Vyd. 1. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-196-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: nepovinná.Zápočet a zkouška: znalost probrané látky z probíraných tematických okruhů, písemná práce.

Garant

doc. Ing. Roman Šenkeřík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Roman Šenkeřík, Ph.D.