Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické zpracování dat (AUM / L2CSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / L2CSZ - Statistické zpracování dat, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Stručná historie, průzkumová analýza dat, diagnostické grafy, kódování dat.- rozdělení veličin a s nimi související popisné statistiky- průměr, medián, kvartily, kvartilová odchylka,krabicový graf a další popisné statistiky- Pravděpodobnost jako úvod do statistického zpracování dat, základní definice pravděpodobnosti, vlastnosti pravděpodobnosti, pojem míry a měřitelných množin, ...- Náhodné veličiny, popis jejich pravděpodobnostního rozložení, číselné charakteristiky, důležitá diskrétní a spojitá rozložení.- Normální rozložení dat, Centrální limitní teorém- Základní pojmy matematické statistiky (náhodný výběr, statistiky odvozené z náhodného výběru, bodové a intervalové odhady parametrů, testování hypotéz).- Ověřování normality, testy dobré shody. Parametrické a neparametrické úlohy o jednom náhodném výběru a více nezávislých náhodných výběrech.- ANOVA- Neparametrické testy.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu by měl student zejména umět:-definovat základní pojmy popisné statistiky.-rozpoznat typy daného rozložení, typ dat.-zvolit vhodnou metodu pro zpracování dat s ohledem na jejich distribuci.

Literatura

Pavlík, J. Aplikovaná statistika pro DS. Praha : VŠCHT, 1999. ISBN 80-7080-366-5.Budíková, Marie. Popisná statistika. 3. dopl. vyd. Brno : Masarykova univerzita, fakulta přírodovědecká, 2001. ISBN 8021018313.ANDĚL, J. Statistické metody, 3. vyd. Praha : Matfyzpress, 2003. ISBN 80-86732-08-8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaVýuka probíhá každý týden v rozsahu 2h cvičení + 2h přednáška. Všechna cvičení probíhají v počítačové učebně s využitím speciálního statistického software. Docházka je povinná.

Garant

Mgr. Silvie Bělašková