Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika EI (AUM / PMAE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / PMAE1 - Matematika EI, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vektory, lineární kombinace, lineární (ne)závislost, vektorový prostor- Matice a početní operace s nimi, hodnost matice- Determinant, inverzní matice, maticové rovnice- Soustavy lineárních rovnic- Funkce a jejich vlastnosti- Elementární funkce- Limita, spojitost funkce- Derivace- Derivace vyšších řádů, l´Hospitalovo pravidlo- Geometrický význam první a druhé derivace- Průběh funkce- Polynomy (kořeny, Hornerovo schéma, dělení polynomů, rozklad na parciální zlomky)Pozn: Doporučený software Mathematica (www.wolfram.com). Tento software je využíván ve studijních materiálech, přednáškách a skriptech (viz. Ostravský, Polášek). A je dostupný pro studenty UTB zdarma i pro domácí použití.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu student prokazuje tyto znalosti:- porozumění a znalosti o vektorech a maticích- porozumení možnostem, podmínkám a omezením využití teoretických poznatků v praxi- má znalosti o vektorech a maticích- je schopný provádět základní početní operace s vektory a maticemi- umí vypočítat determinant matice a inverzní matici- umí řešit soustavy lineárních rovnic a maticové rovnice- orientuje se v problematice diferenciálního počtu funkce jedné proměnné- umí vypočítat limity a derivace funkce jedné proměnné- na základě výpočtu rozezná a určí vlastnosti funkce jedné proměnné- dokáže vyšetřit průběh funkce a nakreslit její graf

Literatura

Sklenaříková J., Volfová L. Cvičení z matematiky pro bakaláře. OATB A VOŠE, Zlín, 2004. Křenek J., Ostravský J. Diferenciální a integrální počet funkce jedné proměnné s aplikacemi v ekonomii. UTB FAI Zlín, 2008. Ostravský J., Polášek V. Diferenciální a integrální počet funkce jedné proměnné: vybrané statě. Zlín, 2011. ISBN 978-80-7454-124-7.Ostravský J. Diferenciální počet funkce více proměnných. Nekonečné číselné řady. UTB Zlín, 2009. ISBN 8073188562.Zedník J. Lineární algebra zaměřená na geometrii a ekonomii. UTB FaME, Zlín, 2008. Klůfa J., Coufal J. Matematika 1. Ekopress Praha, 2003. ISBN 80-86119-76-9.Kaňka M., Henzler J. Matematika 2. Ekopress Praha, 2003. ISBN 80-86119-77-7.Olšák P. Úvod do algebry, zejména lineární. FEL ČVUT Praha, 2007.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaA) Požadavky k zápočtu:- povinná docházka a aktivní účast na cvičeních- získání alespoň 50% ze zápočtové práceB) Požadavky ke zkoušce:- udělený zápočet z cvičení- úspěšné zvládnutí písemné práceCelkové hodnocení zkoušky:100% - 90% A 89% - 80% B 79% - 70% C 69% - 60% D 59% - 50% Eméně než 50% FX

Garant

RNDr. Martin Fajkus, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Fajkus, Ph.D.Mgr. Lubomír Sedláček, Ph.D.RNDr. Martin Fajkus, Ph.D.Mgr. Lubomír Sedláček, Ph.D.RNDr. František Včelař, CSc.