Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identifikace systémů (AURP / A8IDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AURP / A8IDS - Identifikace systémů, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy a problémy identifikace a modelování.- Klasifikace matematických modelů, základní přístupy k identifikaci procesů.- Analytické a experimentální metody identifikace.- Deterministické metody experimentální identifikace.- Vyhodnocování přechodových charakteristik.- Vyhodnocování frekvenčních charakteristik.- Modely a vstupní signály pro experimentální identifikaci.- Identifikace odezvy na obecný deterministický vstupní signál.- Statistický a pravděpodobnostní přístup k experimentální identifikaci- Použití korelačních metod pro experimentální identifikaci.- Regresní identifikační metody.- Metoda nejmenších čtverců.- Rekurzivní identifikační metody (metoda nejmenších čtverců, projekční algoritmus).- Selektivní, exponenciální a směrové zapomínání dat.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o matematickém modelování a experimentálních identifikačních přístupech. Bude schopen navrhovat vhodné identifikační metody a tyto používat pro sestavování matematických modelů reálných technologických procesů.

Literatura

Bobál, Vladimír. Identifikace systémů. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. ISBN 978-80-7318-888-7.Praktické aspekty samočinně se nastavujících regulátorů : algoritmy a implementace. 1. vyd. Brno : VUTIUM, 1999. ISBN 80-214-129-92.Soukup, J. Identifikace soustav. SNTL, Praha, 1990. Fikar, M., Mikleš, J. Identifikácia systémov. Bratislava: STU, 1999. ISBN 8022711772.Noskievič, P. Modelování a identifikace systémů. Montanex, Ostrava, 1999.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná účast na laboratorních cvičeních a seminářích.Zápočet: vypracování protokolů simulačních a experimentálních úloh s vyhodnocením, diskusí výsledků a závěry.Zkouška: znalost probrané látky, písemný test.

Garant

prof. Ing. Vladimír Bobál, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Bobál, CSc.doc. Ing. Marek Kubalčík, Ph.D.prof. Ing. Vladimír Bobál, CSc.doc. Ing. Marek Kubalčík, Ph.D.