Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matlab a Simulink (AURP / AAMAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AURP / AAMAS - Matlab a Simulink, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Popis Matlab Desktop- Operace a funkce pro práci se skaláry, vektory, maticemi a poli; funkce pro práci s komplexními císly- Podmínky a cykly, maskování cyklu; funkce pro práci s retezci; I/O operace se soubory- 2D a 3D vizualizace a nastavení parametru vizualizace + speciální grafy- Tvorba funkcí a skriptu, tvorba souboru se zdrojovým kódem (M-file), práce s nástrojem Matlab Editor- Tvorba dialogových oken, práce s nástrojem GUIDE- Základy OOP v MATLABu, funkce pro práci s datumem a casem, export dat, generování MEX souboru- Časová optimalizace kódu, zásady správného psaní kódu, práce s nástrojem Profiler- Ukázka tvorby projektu (diskrétní adaptivní regulátor, numerické rešení ODR)- Control System Toolbox (bloková algebra, funkce pro definování systému, vykreslení a výpocet charakteristik systému, nástroji SISOtool a LTIview)- Symbolic Math Toolbox (výpocet derivací, integrálu, analytického rešení soustav algebraických a diferenciálních rovnic) a Real-Time Toolbox (vybrané funkce pro komunikaci s laboratorními prístroji v reálném case)- Seznámení s bloky knihovny Simulink a Simulink Extras, zpusoby volání modelu a nastavení jejich parametru- Tvorba nové knihovny a nového bloku, maskování bloku v Simulinku, popis Real-Time Windows Target- Propojením s jinými programovacími jazyky pomocí S-funkcí, duraz kladen na M a C S-funkce

Získané způsobilosti

Student má znalosti o programovém systému Matlab, vybraných toolboxech a Simulinku, blokově orientované nadstavbě MATLABu. Student ovládá následující okruhy: Popis MATLAB Desktop; operace a funkce pro práci se skaláry, vektory, maticemi a poli; funkce pro práci s komplexními čísly; podmínky a cykly, maskování cyklů; funkce pro práci s řetězci; I/O operace se soubory; 2D a 3D vizualizace a nastavení parametrů vizualizace + speciální grafy; tvorba funkcí a skriptů, tvorba souborů se zdrojovým kódem (M-file), tvorba dialogových oken, práce s nástroji Matlab Editor, GUIDE a Profiler, základy OOP v MATLABu, funkce pro práci s datumem a časem, export dat, generování MEX souborů, časová optimalizace kódu, zásady správného psaní kódu, ukázka tvorby projektu (diskrétní adaptivní regulátor, numerické řešení ODR). Studenti chápe práci s Control System Toolboxem (bloková algebra, funkce pro definování systému, vykreslení a výpočet charakteristik systému, nástroji SISOtool a LTIview), Symbolic Math Toolboxem (výpočet derivací, integrálů, analytického řešení soustav algebraických a diferenciálních rovnic) a Real-Time Toolboxem (vybrané funkce pro komunikaci s laboratorními přístroji v reálném čase). Student dokáže pracovat s bloky knihovny Simulink a Simulink Extras. Student ovládá tvorbu nové knihovny a nového bloku, maskování bloku, způsoby volání modelů a nastavení jejich parametrů, propojením s jinými programovacími jazyky pomocí S-funkcí. Studenti má znalosti o M a C S-funkcích a Real-Time Windows Target.

Literatura

Hanselman, D.C.; Littlefield, B. Mastering Matlab 7. Prentice Hall, 2005. ISBN 0-13-143018-1.Dabney, James. Mastering Simulink. Upper Saddle River, N.J. : Pearson/Prentice Hall, 2004. ISBN 0-13-142477-7.Kozák, Š.; Kajan, S. Matlab - Simulink I. STU Bratislava, 1999. ISBN 80-227-1213-2.Kozák, Š; Kajan, S. Matlab - Simulink II. STU Bratislava, 1999. ISBN 80-227-1235-3.Math works. MATLAB - User s Guide. 1993. Perůtka, Karel. MATLAB : základy pro studenty automatizace a informačních technologií. Vyd. 1. Zlín : Ústav řízení procesů, Institut řízení procesů a aplikované informatiky, Rakulta technologická, 2005. ISBN 8073183552.Zaplatílek, Karel. MATLAB pro začátečníky. 2. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2005. ISBN 80-7300-175-6.Zaplatílek, K.; Doňar, B. MATLAB tvorba uživatelských aplikací. BEN-Technická literatura, 2004. ISBN 80-7300-133-0.Math works. SIMULINK - User s Guide. 1993. Karban, P. Výpočty a simulace v programech MATLAB a Simulink. Computer Press, 2006. ISBN 978-80-251-1448-3.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetMinimálně 80% účast na cvičení. Písemné práce v průběhu semestru. Zpracování a odevzdání zadaného projektu.

Garant

doc. Ing. Marek Kubalčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Perůtka, Ph.D.doc. Ing. František Gazdoš, Ph.D.doc. Ing. Marek Kubalčík, Ph.D.Ing. Petr Navrátil, Ph.D.Ing. Karel Perůtka, Ph.D.doc. Ing. Jiří Vojtěšek, Ph.D.