Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Adaptivní a prediktivní řízení (AURP / ABAPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AURP / ABAPR - Adaptivní a prediktivní řízení, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy a problémy adaptivních řídicích systémů.- Klasifikace adaptivních řídicích systémů.- Adaptivní regulátory založené na heuristickém přístupu, adaptivní systémy s referenčním modelem.- Samočinně se nastavující číslicové regulátory založené na metodách Ziglera-Nicholse a přiřazení pólů.- Samočinně se nastavující regulátory založené na algebraickém přístupu s jedním (1DOF) a dvěma (2DOF) stupni volnosti.- Samočinně se nastavující regulátory založené na metodě konečného počtu kroků (dead-beat) - silná a slabá verze.- Samočinně se nastavující regulátory založené na metodě přiřazení pólů.- Samočinně se nastavující regulátory založené na minimalizaci kvadratických kritérií, spektrální faktorizace.- Samočinně se natavující Smithův prediktor pro řízení procesů s dopravním zpožděním.- Delta reprezentace modelů, využití v samočinně se nastavujících regulátorech.- Prediktivní řízení procesů, princip, základní pojmy, modely, účelové funkce.- Odvození a implementace prediktivního řízení.- Prediktivní řízení s omezujícími podmínkami.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o adaptivních a prediktivních řídicích systémech. Bude schopen navrhovat adaptivní a prediktivní automatické regulátory. Bude připraven pro implementaci těchto regulátorů pro řízení technologických procesů v reálném čase.

Literatura

Bobál, Vladimír. Identifikace systémů. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. ISBN 978-80-7318-888-7.Praktické aspekty samočinně se nastavujících regulátorů : algoritmy a implementace. 1. vyd. Brno : VUTIUM, 1999. ISBN 80-214-129-92.Bobál, V. et al. Digital self-tuning controllers: algorithms, implementation and applications. Springer-Verlag, London, 2005. ISBN 978-1-85233-980-7.Fikar, M., Mikleš, J. Modelovanie, identifikácia a riadenie procesov II. STU Bratislava, 2004.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: účast na seminářích.Zápočet: vypracování výpočetních protokolů s vyhodnocením, diskusí výsledků a závěry.Zkouška: znalost probrané látky, písemný test.

Garant

prof. Ing. Vladimír Bobál, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Bobál, CSc.