Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matlab a Simulink (AURP / AYMAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AURP / AYMAS - Matlab a Simulink, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Popis Matlab Desktop- Operace a funkce pro práci se skaláry, vektory, maticemi a poli; funkce pro práci s komplexními císly- Podmínky a cykly, maskování cyklu; funkce pro práci s retezci; I/O operace se soubory- 2D a 3D vizualizace a nastavení parametru vizualizace + speciální grafy- Tvorba funkcí a skriptů, tvorba souboru se zdrojovým kódem (M-file), práce s nástrojem Matlab Editor- Tvorba dialogových oken, práce s nástrojem GUIDE- Control System Toolbox (funkce pro definování systému, vykreslení a výpocet charakteristik systému, nástroji SISOtool a LTIview), Symbolic Math Toolbox (výpocet derivací, integrálu, analytického rešení soustav algebraických a diferenciálních rovnic) a Real-Time Toolbox (vybrané funkce pro komunikaci s laboratorními prístroji v reálném case)- Seznámení s bloky knihovny Simulink a Simulink Extras, zpusoby volání modelu a nastavení jejich parametru- Tvorba nové knihovny a nového bloku, maskování bloku v Simulinku, propojení s jinými programovacími jazyky pomocí S-funkcí, duraz kladen na M a C S-funkce

Získané způsobilosti

Student má znalosti o programovém systému Matlab, vybraných toolboxech a Simulinku, blokově orientované nadstavbě MATLABu. Student ovládá následující okruhy: Popis MATLAB Desktop; operace a funkce pro práci se skaláry, vektory, maticemi a poli; funkce pro práci s komplexními čísly; podmínky a cykly, maskování cyklů; funkce pro práci s řetězci; I/O operace se soubory; 2D a 3D vizualizace a nastavení parametrů vizualizace + speciální grafy; tvorba funkcí a skriptů, tvorba souborů se zdrojovým kódem (M-file), tvorba dialogových oken, práce s nástroji Matlab Editor, GUIDE a Profiler, základy OOP v MATLABu, funkce pro práci s datumem a časem, export dat, generování MEX souborů, časová optimalizace kódu, zásady správného psaní kódu, ukázka tvorby projektu (diskrétní adaptivní regulátor, numerické řešení ODR). Studenti chápe práci s Control System Toolboxem (bloková algebra, funkce pro definování systému, vykreslení a výpočet charakteristik systému, nástroji SISOtool a LTIview), Symbolic Math Toolboxem (výpočet derivací, integrálů, analytického řešení soustav algebraických a diferenciálních rovnic) a Real-Time Toolboxem (vybrané funkce pro komunikaci s laboratorními přístroji v reálném čase). Student dokáže pracovat s bloky knihovny Simulink a Simulink Extras. Student ovládá tvorbu nové knihovny a nového bloku, maskování bloku, způsoby volání modelů a nastavení jejich parametrů, propojením s jinými programovacími jazyky pomocí S-funkcí. Studenti má znalosti o M a C S-funkcích a Real-Time Windows Target.

Literatura

Hanselman, D.C.; Littlefield, B. Mastering Matlab 7. Prentice Hall, 2005. ISBN 0-13-143018-1.Dabney, James. Mastering Simulink. Upper Saddle River, N.J. : Pearson/Prentice Hall, 2004. ISBN 0-13-142477-7.Kozák, Š.; Kajan, S. Matlab - Simulink I. STU Bratislava, 1999. ISBN 80-227-1213-2.Kozák, Š; Kajan, S. Matlab - Simulink II. STU Bratislava, 1999. ISBN 80-227-1235-3.Math works. MATLAB - User s Guide. 1993. Perůtka, Karel. MATLAB : základy pro studenty automatizace a informačních technologií. Vyd. 1. Zlín : Ústav řízení procesů, Institut řízení procesů a aplikované informatiky, Rakulta technologická, 2005. ISBN 8073183552.Zaplatílek, Karel. MATLAB pro začátečníky. 2. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2005. ISBN 80-7300-175-6.Zaplatílek, K.; Doňar, B. MATLAB tvorba uživatelských aplikací. BEN-Technická literatura, 2004. ISBN 80-7300-133-0.Math works. SIMULINK - User s Guide. 1993. Karban, P. Výpočty a simulace v programech MATLAB a Simulink. Computer Press, 2006. ISBN 978-80-251-1448-3.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetPísemné práce v průběhu semestru. Zpracování a odevzdání zadaného projektu.

Garant

doc. Ing. Marek Kubalčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Perůtka, Ph.D.