Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví I (MUFU / CFUC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUFU / CFUC1 - Finanční účetnictví I, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Význam a základní prvky účetnictví. Účetní zásady a principy. Právní úprava účetnictví.- Dlouhodobý majetek: struktura, oceňování, způsoby pořízení a vyřazení, odpisování, technické zhodnocení a opravy.- Zásoby: charakteristika, oceňování, způsoby pořízení a vyřazení, opravné položky.- Pohledávky: pohledávky z obchodních vztahů, zálohy, dohadné účty aktivní, pohledávky ze směnek, pohledávky v cizí měně, pohledávky za upsaný základní kapitál.- Krátkodobý finanční majetek: pokladna, ceniny, bankovní účet, peníze na cestě, cenné papíry a podíly.- Vlastní kapitál: struktura, založení a vznik společnosti, zvyšování a snižování základního kapitálu, kapitálové fondy a fondy tvořené ze zisku, rozdělování výsledku hospodaření.- Rezervy: podstata a funkce, tvorba a čerpání.- Závazky: závazky z obchodních vztahů, zálohy, dohadné účty pasivní, závazky ze směnek, závazky v cizí měně, daně v účetnictví, dotace, zúčtování se zaměstnanci.- Bankovní úvěry a finanční výpomoci: rozdělení, charakteristika.- Časové rozlišení: aktivní a pasivní.- Náklady a výnosy: charakteristika, druhové a účelové členění, provozní, finanční a mimořádná činnost.- Účetní uzávěrka a závěrka: uzávěrkové operace, inventarizace majetku a závazků, daňová analýza, výpočet splatné a odložené daně z příjmů, uzavření účetních knih, sestavení účetních výkazů, výroční zpráva, zpráva o vztazích mezi propojenými osobami, audit účetní závěrky, schválení a zveřejnění účetní závěrky.- Specifika účetnictví státu. Účetní reforma v oblasti veřejných financí.

Získané způsobilosti

Studenti jsou po absolvování předmětu schopni aplikovat účetní myšlení při analýze vlivu konkrétních hospodářských transakcí na hodnotové parametry podniků (na strukturu jejich aktiv, závazků, vlastního kapitálu, na výši nákladů a výnosů). Jsou schopni sestavit všechny platné účetní výkazy v ČR pro podnikatelské subjekty a chápat vzájemné souvislosti účetnictví a daní, včetně environmentálního účetnictví.

Literatura

České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. ŠTEKER, Karel a Milana OTRUSINOVÁ. Jak číst účetní výkazy. Základy českého účetnictví a výkaznictví. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4702-6.ŠTEKER, Karel a Milana OTRUSINOVÁ. Příklady z finančního účetnictví I. Studijní pomůcka pro distanční studium. 2014. Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. KOVANICOVÁ, Dana. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Polygon, 2012. ISBN 978-80-7273-169-5.LANDA, Martin. Finanční a manažerské účetnictví podnikatelů. Ostrava: Key Publishing, 2008. ISBN 978-80-87071-85-4.SKÁLOVÁ, Jana a kol. Podvojné účetnictví 2012. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-4256-4.Mullerová, L. Účetní předpisy pro podnikatele. Praha: Aspi, 2009. ISBN 978-80-7357-435-2.SEDLÁČEK, Jaroslav a kol. Základy finančního účetnictví. Praha: Ekopress, 2005. ISBN 80-86119-95-5.OTRUSINOVÁ, Milana, HÝBLOVÁ, Eva a Karel ŠTEKER. Základy účetnictví v příkladech. Studijní pomůcka pro distanční studium. UTB ve Zlíně, 2009. ISBN 978-80-7318-795-8.

Požadavky

Zápočet:písemný test, student musí získat minimálně 60 % Zkouška:písemný test, student musí získat minimálně 60 %

Garant

Ing. Milana Otrusinová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Šteker, Ph.D.