Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví II (MUFU / CFUC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUFU / CFUC2 - Finanční účetnictví II, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Legislativní úprava českého účetnictví: zákon o účetnictví, prováděcí vyhlášky k zákonu o účetnictví, české účetní standardy.- Sestavení všech platných výkazů v ČR: náležitosti účetní závěrky, sestavení a provázanost účetních výkazů (rozvaha, výkaz zisku a ztráty, přehled o peněžních tocích, přehled o změnách ve vlastním kapitálu, příloha).- Odložená daň: legislativní úprava, způsob a metoda výpočtu, účtování.- Operace s cennými papíry a deriváty: oceňování, účtování pořízení, přecenění a vyřazení cenných papírů (akcie, dluhopisy, směnky) a derivátů (forwardy, opce).- Operace ve vlastním kapitálu: jednotlivé složky a jejich význam, peněžité a nepeněžité vklady, podíly, způsoby zvýšení a snížení základního kapitálu, rozdělování výsledku hospodaření.- Operace s obchodní korporací: založení, vklad, prodej a nájem, přeměny (fúze, rozdělení, převod jmění na společníka, změna právní formy), zrušení.- Environmentální účetnictví: historické souvislosti, environmentální účetnictví na makroekonomické a podnikové úrovni, současný stav implementace environmentálního účetnictví v ČR.

Získané způsobilosti

Studenti jsou po absolvování předmětu schopni aplikovat účetní myšlení při analýze vlivu konkrétních hospodářských transakcí na hodnotové parametry obchodních korporací (na strukturu jejich aktiv, závazků, vlastního kapitálu, na výši nákladů a výnosů). Porozumět ideovému základu, obsahu a vypovídací schopnosti účetní závěrky a zveřejňovaných informací finančního účetnictví.

Literatura

České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. ŠTEKER, Karel, OTRUSINOVÁ, Milana a Eliška PASTUSZKOVÁ. Finanční účetnictví II. Příklady. Zlín, 2013. ŠTEKER, Karel, OTRUSINOVÁ, Milana, KOLÁŘOVÁ, Eva a Eliška PASTUSZKOVÁ. Finanční účetnictví II. Studijní text. Zlín, 2013. ŠTEKER, Karel a Milana OTRUSINOVÁ. Jak číst účetní výkazy. Základy českého účetnictví a výkaznictví. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4702-6.Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Systém účetnictví a reportingu udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni. Sborník z mezinárodní vědecké konference. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2006. ISBN 80-7194-866-7.SKÁLOVÁ, Jana. Účetní a daňové souvislosti přeměn obchodních společností. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2012. ISBN 978-80-7357-967-8.ŠEBESTÍKOVÁ, Viola. Účetní operace kapitálových společností: daňové a právní souvislosti. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-4018-8.MÜLLEROVÁ, Libuše, VOMÁČKOVÁ, Hana a Dana DVOŘÁKOVÁ. Účetní předpisy pro podnikatele (zákon o účetnictví, prováděcí vyhláška k zákonu, České účetní standardy) s komentářem. Praha: ASPI, 2009. ISBN 978-80-7357-435-2.Úvod do ekonomiky životního prostředí. Vyd. 2., upr. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Fakulta životního prostředí, 2004. ISBN 80-7044-581-5.Zákon č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, ve znění pozdějších předpisů. 2008.

Požadavky

Zápočet:písemný test (min. 60 %)Zkouška:písemný test (min. 60 %) a ústní přezkoušení

Garant

Ing. Milana Otrusinová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eliška Pastuszková, Ph.D.Ing. Karel Šteker, Ph.D.