Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví (MUFU / KUZUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUFU / KUZUC - Základy účetnictví, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do účetnictví.Uživatelé účetních výkazů. Majetek podniku a kapitál.- Klasifikace aktiv a pasív. Koloběh oběžného majetku.- Metodické prvky účetnictví. Bilanční princip. Účty. Účetní knihy. Princip dokumentace. Princip podvojnosti a souvztažnosti. Vnitřní kontrolní systém. Inventarizace. Oceňování.- Právní úprava účetnictví.Zákon o účetnictví, Zásady účetnictví. Organizace účetnictví v ČR.- Finanční majetek.Hotovostní platební styk. Bezhotovostní platební styk.- Zásoby.Vymezení zásob. Oceňování zásob. Způsob účtování zásob metodou A a B. Spotřeba zásob. Výroba zásob. Prodej zásob. Inventarizační rozdíly u zásob.- Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek.Vymezení dlouhodobého majetku, oceňoávní, pořízení nákupem, daňové odpisy, účtování odpisů, vyřazení dlouhodobého majetku fyzickou likvidací a prodejem.- Zúčtovací vztahy.Vymezení pohledávek a závazků, pohledávky a závazky z obchodního styku, zúčtování se zaměstnanci, zúčtování daní (ostatní přímé daně a daň z přidané hodnoty).- Náklady a výnosy.Vznik nákladů a výnosů, vymezení nákladů a výnosů. Základní účtování nákladů a výnosů.- Účetní uzávěrka a závěrka.Uzavírání účetních knih. Sestavení rozvahy, výsledovky.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předměru schopen zvládnout základní principy a metody účetnictví záklaních účetních operací.

Literatura

PASEKOVÁ MARIE, ŘEDINOVÁ HANA. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ - Sbírka příkladů pro neekonomické obory. ZLÍN, 2012. ISBN 978-80-7454-136-0.PASEKOVÁ MARIE. Základy účetnictví. Studijní pomůcka pro distanční studium. ZLÍN, 2010. ISBN 978-80-7318-750-7.OTRUSINOVÁ MILANA, HÝBLOVÁ EVA, ŠTEKER KAREL. Základy účetnictví v příkladech. Studijní pomůcka pro distanční studium. Zlín, 2011. Vyhláška č. 500/ 2002 Sb., České účetní standardy. DVOŘÁKOVÁ, D. Základy účetnictví. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357-544-1.Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška Absolvování 1 - 2 písemných testů v průběhu semestru, minimální úspěšnost 60%.

Garant

doc. Ing. Marie Paseková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Anna Martinů