Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné finance (MUFU / KVF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUFU / KVF - Veřejné finance, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do veřejných financí.Veřejné statky, veřejná volba.Rozpočtování jako součást veřejné volby.Rozpočtová soustava. Veřejné výdaje a veřejné příjmy.Daňové teorie.Fiskální federalismus.Sociální zabezpečení.Rozpočtová soustava v ČR. Státní rozpočet.Rozpočtová soustava v ČR. Územní rozpočty.Fiskální nerovnováha. Fiskální politika.Mezinárodní veřejné finance. Rozpočet a hospodaření Evropské unie.Podpora aktivit soukromého sektoru z veřejných zdrojů.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu chápou základní vazby v rámci veřejné ekonomiky, dokážou využít získané poznatky v praxi.

Literatura

HAMERNÍKOVÁ, B., MAAYTOVÁ, A., a kol. Veřejné finance. 2010. MUSGRAVE, R. A., MUSGRAVE, P.B. Veřejné finance v teorii a praxi. Praha: Management Press, 2004. STIGLITZ, Joseph E. Ekonomie veřejného sektoru. Praha: Grada Publishing, 1997. ISBN 80-7169-454-1.PEKOVÁ, J. Finance územní samosprávy - teorie a praxe v ČR. Praha: Wolters Kluwer, 2011. PROVAZNÍKOVÁ, R. Financování měst, obcí a regionů. Praha: GRADA, 2009. JÍLEK, M. Fiskální decentralizace: teorie a empirie. Praha: Wolters Kluwer, 2008. LEE, R.D., JOHNSON, R.W., JOYCE, P.G. Public Budgeting Systems. Sudbury: Jones and Bartelett Publishers, Inc., 2004. ISBN 0-7637-3129-3.PEKOVÁ, J. Veřejné finance, úvod do problematiky. Praha: ASPI, 2008. OCHRANA, F., PAVEL, J., VÍTEK, L. a kol. Veřejný sektor a veřejné finance. Praha: Grada, 2010.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaSamostatná práce - finanční analýza instituce veřejné správy. Kombinovaná zkouška (písemná a ústní část).

Garant

Ing. Eliška Pastuszková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eliška Pastuszková, Ph.D.