Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management (MUMM / DMAG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUMM / DMAG - Management, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahová anotace části Celostní management (otázky)1. Současnost a budoucnost managementu.2. Koncept a předmět celostního managementu.3. Odborná a všeobecná inteligence - odborná a všeobecná znalost manažerů.4. Aplikační (praktická) inteligence - aplikační dovednost manažerů.5. Sociální inteligence - sociální zralost manažerů.6. Ohodnocování míry celostní kompetentnosti.7. Příprava (vzdělávání) lidí na celostní manažerskou způsobilost.Obsahová anotace části Znalostní management (otázky)1. Vymezení informací a znalostí v podnikovém řízení.2. Znalosti jako prioritní forma kapitálu.3. Znalostní a informační technologie a jejich využívání v podniku.4. Přidaná hodnota znalostí, formy znalostí a jejich měření v podniku.5. Znalostní účty a jejich úloha v podniku.6. BSC princip ve znalostním managementu.7. Rysy firmy Baťa jako znalostního podniku.Obsahová anotace části Personální management (otázky)1. Vnitřní zdroje rozvoje moderního podniku, technokratická a antropocentrická koncepce řízení podniku.2. Vymezení personálního managementu v řízení moderního podniku, transakční a transformační rovina řízení.3. Řízení lidských zdrojů jako součást strategické úrovně řízení podniku.4. Manažerské pojetí personálního řízení, základní nástroje manažerského personálního řízení.5. Směry pokročilého personálního řízení: talent management, diversity management, age management, knowledge management.6. Personální řízení a rozvoj podnikové kultury v řízení moderního podniku.7. Sociální rozvoj podniku, rozvoj pracovních vztahů, sociálně zodpovědné řízení podniku (SRM, CSR)

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o předmětu managementu, školách managementu, současných trendech rozvoje managementu a jeho budoucnosti. Odborné znalosti se budou dotýkat rozdílnosti v řízení objektů (podnikatelsky a nepodnikatelsky orientovaných), funkcí řízení, informací pro řízení a tvorby řídících systémů. Prakticky a aplikačně orientované dovednosti získají študenti osvojením si podstaty a tréninkem komunikace, motivace, týmové práce a osobního managementu. Rozhodující důraz při výuce managementu se bude klást na formování osobnostních vlastností manažerů, na jejich charakter, kognici a kreativitu, temperament a somatiku. Rozvinutá manažerská způsobilost ve výuce se bude získávat na přednáškách, seminářích i v průběhu realizovanou výchovou a tréninkem.

Literatura

Porvazník, Ján. Celostní management. 4., přeprac. a dopl. vyd. Bratislava : IRIS, 2010. ISBN 978-80-89256-48-8.Porvazník, Ján. Holistic management : pillars of competence in management. Bratislava : IRIS, 2008. ISBN 978-80-89256-11-2.VÁGNER, I. Management z pohledu všeobecného a celostního. Brno: MU, 2003. Veber, J. a kol. Management - Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. Praha, 2009. ISBN 978-80-7261-200-0.Vágner. Osobní management. Plamínek. Řízení podle kompetencí. Drucker, Peter Ferdinand. To nejdůležitější z Druckera v jednom svazku. Vyd. 1. Praha : Management Press, 2002. ISBN 807261066X.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPodmínky a úkoly ke složení dílčí zkoušky z předmětu Management:a) účast na přednáškách, seminářích, kolokviub) splnění podmínek omluvy z výuky (studenti, kteří se neúčastní přímé výuky musí splnit náhradní plnění ke zkoušce)c) vypracování a prezentace kolokviálního projektu (téma kolokviálního projektu odsouhlasí garant předmětu)d) zodpovězení dvou otázek z tématických částí předmětu Management, na které není zaměřený kolokviální projekt (po jedné otázce z každé tématické části)Téma kolokviálního projektu navrhuje doktorand tak, aby navazovalo na téma doktorské disertačné práce a na jednu z částí předmětu Management. V úvodu projektu doktorand zdůvodní zvolené téma a jeho návaznost na příslušnou část předmětu Management. Rozsah projektu je 10 až 15 stran. Zpracovaný projekt, včetně případného náhradního plnění, předloží doktorand ve dvou exemplářích na Ústav managementu, nejpozději 3 týdny před termínem zkoušky. Termín zkoušky po jednom zimním a letním semestru stanoví garant předmětu ve spolupráci se zkoušejícími a oddělením vědy a výzkumu FaME. V případe neúčasti na výuce doktorand vypracuje koncept (výtah) ze základní literatury k 7 otázkám z Celostního managementu a 7 otázkám Znalostního managementu v rozsahu nejméně 2 - 4 stran . Otázky k oběma předmětům jsou uvedeny v príloze.

Garant

prof. Ing. Ján Porvazník, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ing. Aleš Gregar, CSc.prof. Ing. Ján Porvazník, CSc.prof. Ing. Milan Zelený, M.S. Ph.D.