Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura mluvené a psané komunikace (MUMM / KMPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUMM / KMPK - Kultura mluvené a psané komunikace, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:- Manažerská etiketa- Neverbální komunikace- Práce s hlasem, hlasová hygiena- Spisovná výslovnost domácích i přejatých slov- Vybrané problémy pravopisu- Psaná obchodní komunikace- Příprava proslovu, řeči, prezentace, zvládání trémy, audiovizuální pomůcky- Konflikty v manažerské práci- Přijímací pohovor, životopis, motivační dopis- Komunikace se zástupci médií- Oblečení a image manažera- Společenská setkání gastronomického charakteru- Etiketa stolování

Získané způsobilosti

Student má znalost o základních pravidlech mezilidské komunikace v manažerském životě. Student umí komunikovat na úrovni, zvládá svou trému při projevu před větším publikem, umí pracovat s mikrofonem a používá základy hlasové hygieny. Je schopný vhodně zvolit svou image a oblečení pro různé příležitosti, dovede rozlišit různé druhy společenských akcí gastronomického charakteru a chovat se na nich podle pravidel etikety. Je schopen aplikovat své znalosti z oblasti etikety stolování a správných způsobů konzumace různých pokrmů či nápojů. Orientuje se v problematice obchodního jednání, aplikuje poznatky o způsobech vedení obchodního jednání, pokládání vhodných otázek a způsobech přesvědčování, dovede se bránit nátlakovým technikám a manipulaci. Je připraven vhodně sestavit svůj životopis a motivační dopis a přesvědčivě prezentovat sám sebe při přijímacím pohovoru. Je způsobilý uspořádat tiskovou konferenci a jednat se zástupci médií, reagovat na nepříjemné otázky, poskytovat oficiální prohlášení pro média či vystupovat před kamerou.

Literatura

Mikuláštík, Milan. Komunikační dovednosti v praxi. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2339-6.Špaček, L. Nová velká kniha etikety, Mladá fronta, Praha 2008. Khelerová, Vladimíra. Komunikační a obchodní dovednosti manažera. 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1677-1.Smejkal, V. Lexikon společenského chování. Praha : Grada, 1998. ISBN 80-7169-503-3.Hierhold, Emil. Rétorika a prezentace : 7., aktualizované vydání. [2. vyd.]. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2423-2.Buchtová B. Rétorika: Vážnost mluveného slova. Praha , Grada, 2009. Lewis, David. Tajná řeč těla. Praha : Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85605-49-X.Braun, Roman. Umění rétoriky : lépe mluvit - více dokázat. Vyd. 1. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-539-4.

Požadavky

Seminární práce dle zadaných požadavků.Zvládnutí písemného testu z učiva v rozsahu materiálů v Moodlu minimálně na 60 %.Formální oblečení u zápočtové písemné práce

Garant

Ing. Petra Kressová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Kressová, Ph.D.