Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pracovního lékařství (MUMM / KOPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUMM / KOPZ - Základy pracovního lékařství, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pracovní lékařství v mezinárodním kontextu- Legislativa v oboru Pracovní lékařství- Závodní preventivní péče z pohledu zaměstnavatele, zaměstnance a lékaře- Kategorizace prací, povinnosti zaměstnavatele ve vedení dokumentace- Specifika závodní preventivní péče, typy prohlídek ve vztahu k rizikovým pracím- Seznam nemocí z povolání, ohrožení nemocí z povolání, prevence a odškodňování- Nejčastější nemoci z povolání ve zdravotnictví a možnosti prevence- Lékařský posudek zdravotní způsobilosti k práci a opravné prostředky- Úkoly státu a odborové organizace v ochraně zdraví při práci

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti: Pracovní lékařstvíStudent získá poznatky v oboru Pracovního lékařství v mezinárodním kontextu. Seznámí sese specifickými požadavky na zajištění závodní preventivní péče ze strany zaměstnavatele as analýzou rizik při práci vč. kategorizace prací a rizikových faktorů. Orientuje se v typechpreventivních prohlídek ve vztahu k rizikovým pracím. Zná definici nemocí z povolánía povinnosti zaměstnavatele v prevenci nemocí z povolání. Chápe zásady odškodňovánínemocí z povolání a pracovních úrazů. Má znalosti o úloze státu a odborové organizacev ochraně zdraví při práci a možných sankcích při neplnění svých povinností ve vztahuk zaměstnancům.

Literatura

Kuklová, D., Šubrt, B. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti zdravotní péče o zaměstnance. ANAG. 2002. Tuček, Cikrt, Pelclová. Pracovní lékařství v praxi. Grada Publishing. 2005. Brhel a kol. Pracovní lékařství, Vyd. NCO NZO, Brno. 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavky k zápočtu:a) Vyhotovení seminární práce na zvolené téma.b) Úspěšné zvládnutí zápočtového testu (60%).Požadavky ke zkoušce: a) Získání zápočtu po splnění výše uvedených povinností.b) Zvládnutí problémů obsažených v jednotlivých tématech přednášené látky v rozsahu osnov předmětu

Garant

prof. MUDr. Jaroslav Slaný, CSc.doc. Ing. Pavla Staňková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavla Staňková, Ph.D.MUDr. Dana Šviráková