Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví (MUPE / PMAUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUPE / PMAUC - Manažerské účetnictví, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška: Úvod do manažerského účetnictví.- Uživatelská struktura účetních informací- Vztahy mezi účetními systémy - finanční, nákladové a manažerské účetnictví- Vztah manažerského účetnictví k účetnictví finančnímu a daňovému- Vztah manažerského účetnictví a controllingu- Metody a nástroje manažerského účetnictví- Základní pojmy a kritéria manažerského účetnictvíPřednáška: Členění nákladů v manažerském účetnictví- Pojetí nákladů v manažerském a nákladovém účetnictví- Základní charakteristiky nákladů- Členění nákladů v manažerském účetnictví- Druhové členění nákladů- Účelové členění nákladů- Členění nákladů vzhledem k výkonům - analýza bodu zvratu- Kalkulační členění nákladůPřednáška: Nástroje nákladového účetnictvíPřednáška: Náklady a výnosy z hlediska rozhodování- Náklady a výnosy z hlediska rozhodování- Náklady ve vztahu k budoucnosti- Relevantní, irelevantní a oportunitní náklady- Náklady vázané k rozhodnutí- Kalkulační druhy nákladůPřednáška: Kalkulační účetnictví- Alokace nákladů a její význam v manažerském účetnictví- Kalkulační techniky a metody- Základní charakteristiky nákladových kalkulací- Klasifikace kalkulací- Využití kalkulací - kalkulační systém- Kalkulace plných a neúplných nákladůPřednáška: Metody absorpční kalkulace- Přehled metod absorpčních kalkulací- Metoda přirážková- Kvantifikace a alokace režijních přirážek- Metoda režijních paušálůPřednáška: Kalkulační účetnictví - řízení nákladů pro potřeby rozhodování- Metoda variabilních nákladů- Využití metody variabilních nákladů pro rozhodování- Vztah kalkulace variabilních nákladů k řízení hospodárnosti- Teorie omezeníPřednáška: Metoda standardních nákladů - řízení odchylek- Základní principy metody standardních nákladů- Stanovení standardů- Analýza a řízení odchylek- Využití metody standardních nákladůPřednáška : Odpovědnostní účetnictví- Strukturální otázky vnitropodnikového řízení- Náklady a výnosy odpovědnostních středisek- Aplikace finančních kriterií ve vnitřní struktuře podniku- Vnitropodnikové účetnictví- Zúčtování vnitropodnikových výkonůPřednáška : Rozpočetnictví- Systém plánů a rozpočtů- Krátkodobé a dlouhodobé rozpočty- Struktura rozpočtů režijních nákladů- Metody sestavování rozpočtu režijních nákladů- Postup při sestavování rozpočtu režijních nákladů- Kontrola plnění rozpočtu režijních nákladůPřednáška : Manažerské rozhodovací úlohy- Základní typy rozhodovacích úloh- Kritéria rozhodování- Optimalizace objemu výroby- Optimalizace výrobního sortimentu- Cena u doplňkových výrobků- Rozhodnutí buď a nebo- Make or buy decisionsPřednáška : Informace MÚ pro cenová rozhodování- Vliv konkurenční situace a chování na trhu na ceny- Metody tvorby cen- Nákladově orientovaná tvorba ceny- Určení ceny na základě reakce spotřebitele

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen orientovat se v systému kalkulací a rozpočtů, klasifikovat podnikové náklady ve vztahu k manažerskému rozhodování. Absolvent bude schopen praktický využít a aplikovat jednotlivé kalkulační metody a techniky a získá základní orientaci v systému podnikových rozpočtů. Nedílnou součástí získaných znalostí studenta bude i schopnost řešit jednotlivé typy manažerských rozhodovacích úloh.

Literatura

Král, Bohumil. Manažerské účetnictví. Vyd. 2. Praha : Management Press, 2005. ISBN 8072611313.Fibírová, Jana. Hodnotové nástroje řízení a měření výkonnosti podniku. Vyd. 1. Praha : ASPI, 2005. ISBN 807357084X.Macík, Karel. Kalkulace nákladů - základ podnikového controllingu. Ostrava : Montanex, 1999. ISBN 8072250027.Drury, C. Management and Cost Accounting. London : Chapman and Hall, 2004. ISBN 978-1-84480-028-5.Lang, Helmut. Manažerské účetnictví : teorie a praxe. 1. vyd. Praha : C.H. Beck, 2005. ISBN 8071794198.Šoljaková, Libuše. Manažerské účetnictví pro strategické řízení. 1. vyd. Praha : Management Press, 2003. ISBN 80-7261-087-2.Fibírová, Jana. Reporting : moderní metoda hodnocení výkonnosti uvnitř firmy. 2., aktualiz. vyd. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0482-X.Hradecký, Mojmír. Řízení režijních nákladů. Vyd. 1. Praha : Prospektrum, 1995. ISBN 8071750255.Staněk, V. Zvyšování výkonnosti procesním řízením nákladů. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0456-0.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavky k zápočtu:- aktivní účast na cvičeních (max. 2 absence)- písemné vypracování, přednesení a odevzdání zadaného úvodního slova- vypracování kontrolního testuPožadavky ke zkoušce:- získání zápočtu

Garant

doc. Ing. Boris Popesko, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Boris Popesko, Ph.D.Ing. Šárka Papadaki, Ph.D.Ing. Zuzana Virglerová, Ph.D.