Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační podpora ek. řízení firmy (MUPI / PIPER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUPI / PIPER - Informační podpora ek. řízení firmy, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Informační podpora top-managementu , postavení MIS/CIS (EIS) v celofiremní informační strategii, vazba na systémy ERP, CRM, SCM.- Procesy ekonomického řízení firmy na bázi Business Intelligence.- Měření a řízení ekonomických procesů z hlediska manažérských potřeb na úrovni vrcholového řízení firmy.- Základní struktura EIS (Executive Information System) - CIS (Controlling Information System).- Plánovací a analytické procesy z pohledu strategického a taktického řízení firmy a jejích informační podpora.- Plánování a controlling v oblasti marketingu, obchodu a prodejní výkonnosti a jejích informační podpora.- Plánování a controlling v oblasti tvorby výkonu (ziskovosti), multidimenzionální controllingový reporting z hlediska produktů, trhů, zákazníků a pod a jejích informační podpora.- Finanční analýzy a plánování a controlling finanční výkonnosti a jejích informační podpora.- Plánování a controlling likvidity a jejích informační podpora.- Informační podpora strategického řízení, plánování a controllingu, softwarová podpora na vybrané informační platformě.- Tvorba informačního systému EIS/CIS pro potřeby strategického a taktického ekonomického řízení firmy na báze controllingu.- Implementace a aplikace vytvořeného EIS/CIS v manažérsko-ekonomickém simulačním prostředí LUDUS. Praktická simulce ekonomického řízení firmy v časovém horizontu účetního roka.- Závěrečná obhajoba seminární práce změřené na tvorbu EIS/CIS modelové firmy.

Získané způsobilosti

Student nadobudne základní znalosti a dovednosti v tvorbě controllingových koncepcí a na ně navazující IT podpoře taktického řízení firmy a strategickém řízení firmy a IT podpoře rozhodovacích úloh s využitím nástrojů jako např. Balanced Scorecard. Prakticky zaměřená cvičení a dynamická manažersko ekonomická počítačová simulace na počítačové učebně 509 (Laboratoři PI) umožní studentům získat zkušenosti s některými moduly EIS podporujícími taktické i strategické procesy ekonomického řízení firmy.

Literatura

Sodomka, Petr. Informační systémy v podnikové praxi. Vyd. 1. Brno : Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1200-4.Král, Bohumil. Manažerské účetnictví. 2., rozš. vyd. Praha : Management Press, 2006. ISBN 80-7261-141-0.HOUSER,V. a kol. Učebnice BNS Training. Praha: Inekon Systems, 2006. PAVELKOVÁ, D., KNÁPKOVÁ, A. Podnikové finance. Zlín: UTB, 2009. ISBN 978-80-7318-732-3.Pavelková, Drahomíra. Výkonnost podniku z pohledu finančního manažera. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha : Linde, 2009. ISBN 978-80-86131-85-6.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetPředpokladem absolvování je aktivní účast na cvičeních. Závěrečná seminární práce zaměřená na EIS/CIS modelové firmy je zpracována formou prezentace a oponována na konci semestru. Z této práce musí student získat minimálně 20 bodů z 40 možných. V závěrečném zápočtovém testu je možné získat dalších max. 60 bodů. Výslední známka je dána celkovým součtem získaných bodů.

Garant

doc. Ing. Rastislav Rajnoha, PhD.

Vyučující

doc. Ing. Rastislav Rajnoha, PhD.doc. Ing. Rastislav Rajnoha, PhD.