Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a metrologie (MUPI / PJKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUPI / PJKM - Jakost a metrologie, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:- Úvod do předmětu, historický vývoj řízení kvality a metrologie, hlavní představitelé managementu kvality- Přístupy k managementu kvality- Řízení kvality s využitím norem ISO řady 9000- Metrologie jako součást managementu kvality- Procesní přístup v systému managementu kvality- Dokumentace v systému managementu kvality- Role EU při řízení kvality a metrologie( zákon 22/97,certifikace,akreditace,autorizace,shoda,Prohlášení o shodě)- Náklady na kvalitu- ekonomika kvality- Lokální nástroje řízení kvality- Globální nástroje řízení kvality- Význam měřidel a jejich rozdělení- Požadavky na měřidla z pohledu managementu kvality (kalibrace, označování, skladování.)- Způsoby hodnocení naměřených dat z pohledu managementu kvality- Řízení metrologie v rámci České republiky, legislativní požadavky, role Úřadu pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví-ÚNMZ.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v těchto oblastech:integrovaný systém řízení, posuzování shody u stanovených výrobků, certifikace, technické normy při posuzování shody, státní zkušebnictví při posuzování a kontrole shody produktů a systémů, požadavky norem ISO řady 9000, měřící zařízení a jejich rozdělení, zpracování naměřných dat, řízení metrologických činností v rámci České republiky, spotřebitelská problematika.

Literatura

Drahorád, Jiří. Hodnocení, certifikace a prokazování shody : podpora exportu a prosazení na trhu : poedpoklady volného pohybu eeského zboží v EU. Ostrava : Montanex, 1997. ISBN 8085780577.Pernikář, J., Tykal, M., Vačkář, J. Jakost a metrologie. Brno: VUT Brno, 2001. ISBN 80-214-1997-0.Vačkář, J., Pernikář, J., Bumbálek, L. Jakost a strojírenská metrologie. Fiala, A. a kol. Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Praha : Verlag Dashofer. Nenáhlo, Č. Měření vybraných geometrických veličin. Praha: Česká metrologická společnost, 2005. Dilinger,J. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1.Nenadál, Jaroslav. Moderní systémy řízení jakosti : quality management. 2. dopl. vyd. Praha : Management Press, 2005. ISBN 8072610716.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavky k zápočtu:odevzdané protokoly, účast na cvičení (80%), splnění zápočtového testu min. na 55%.Studenti při písemné a ústní zkoušce prokazují, že zvládli základní problematiku kvality a metrologie a dovedou aktivně využívat získané znalosti a dovednosti.

Garant

doc. Ing. Petr Briš, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Briš, CSc.doc. Ing. Petr Briš, CSc.Ing. Veronika VavrušováIng. Edita Vitásková