Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská a sociální soudržnost EU (MURVP / CHSEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / CHSEU - Hospodářská a sociální soudržnost EU, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Hospodářská a sociální soudržnost v Evropské unii, pojmy, definice- Příčiny vzniku a vývojové etapy politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU- Cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU- Hospodářská a sociální soudržnost EU ve vybraných členských zemích EU- Principy a nástroje hospodářské a sociální soudržnosti EU- Strategické dokumenty pro aplikaci HSS Evropské unie v České republice- Politika HSS EU v ČR- Strukturální fondy a Kohezní fond- Projektový management- Architektura Operačních programu a Regionálních operačních programů v ČR- Specifické operační programy a nadnárodní nástroje- Politika HSS pro kandidátské země- Budoucnost Kohezní politiky EU

Získané způsobilosti

Student zná základní aspekty hospodářské a sociální soudržnosti v Evropské unii. Má přehled o architektuře strategických, operačních a regionálních dokumentů, implementujících tuto politiku do území. Zná historické souvislosti vzniku této politiky, orientuje se v základní problematice finančních toků. Dokáže identifikovat vhodný strukturální fond pro daný typ projektů, zná základy projektového řízení a managementu.

Literatura

Wokoun, René. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Vyd. 1. Praha : Oeconomica, 2003. ISBN 80-245-0517-7.European integration, regional policy, and growth. Washington : World Bank, 2003. ISBN 0-8213-5395-0.Hájek, Oldřich. Kohezní politika v širších souvislostech. 1. vyd. Žilina : Georg, 2010. ISBN 978-80-89401-19-2.MAREK, D., KANTOR. T. Příprava a řízení projektů strukturálních fondů Evropské unie. Brno: Banister and Principal, 2009. ISBN 80-87029-56-5.Úvod do regionálních věd a veřejné správy. 4. vyd., ve vyd. a nakl. Aleš Čeněk 1. vyd. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-80-5.-. Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet- Ve trojici studentů zpracovat seminární práci skládající se ze dvou částí- sběr a analýza projektů strukturálních fondů (20 bodů)- návrh portfolia projektů, za účelem podpory z fondů EU (20 bodů)Za seminární práci můžete obdržet maximálně 40 bodů, za každou část maximálně 20 bodů. K úspěšnému odevzdání seminární práce je nutno dosáhnout minimálně z každé části 10 bodů. Odevzdání v elektronické formě nejpozději v závěrečném týdnu pravidelné výuky. - Dva písemné testy v průběhu semestru (viz oddíl Přehled témat) z povinné studijní literatury (60 bodů).

Garant

doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.Ing. Lenka Smékalová