Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní právo (MURVP / CPPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / CPPR - Pracovní právo, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Prameny pracovního práva , včetně mezinárodní (evropské) úpravy . Úmluvy MOP, směrnice ES.- Základní legislativní vymezení a základní zásady českého pracovního práva.- Pojem a předmět závislé práce , pracovněprávní vztah, subjekty pracovněprávních vztahů - zaměstnanci a zaměstnavatelé.- Pracovní poměr , vznik pracovního poměru , změny pracovního poměru, pracovní smlouva.- Zánik a skončení pracovního poměru , jednotlivé právní tituly (dohoda, výpověď okamžité zrušení, zrušení ve zkušební době, uplynutí času, smrt zaměstnance).- Dohody o pracích mimo pracovní poměr (dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce).- Odměňování závislé práce, mzda, plat, odměny z dohod.- Pracovní doba a doby odpočinku, dovolená a druhy dovolené.- Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.- Odpovědnost za škodu a náhrada škody - odpovědnost za škodu ze strany zaměstnance a odpovědnost za škodu ze strany zaměstnavatele.- Ochrana práv při výkonu závislé práce - ochrana osobnostních práv zaměstnanců, ochrana majetkových zájmů zaměstnavatele, problematika diskriminace v pracovněprávních vztahů.- Kolektivní pracovní právo, kolektivní smlouva.Řešení kolektivních sporů - řízení před zprostředkovatelem a před rozhodcem, problematika stávky v českém pracovním právu.- Problematika zaměstnanosti, aktivní a pasivní politika zaměstnanosti. Kasuistická cvičení.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v českém pracovním právu , dokáže se orientovat v právních normách českého pracovního práva a dokáže tyto správně interpretovat a aplikovat. Je plně způsobilý orientovat se v pracovněprávních vztazích a řešit pracovněprávní problémy a spory na pracovišti.

Literatura

ZČ 2/1991 Sb. o kolektivním vyjednávání. ZČ 435/2004. Sbírka o zaměstnanosti. ZČ 262/2006 Sb. Zákoník práce. Bělina, Miroslav. Pracovní právo. 1. vyd. Praha : C. H. Beck, 2001. ISBN 8071795216.Galvas, Milan. Pracovní právo pro zaměstnance i zaměstnavatele. Praha : Computer Press, 1999. ISBN 80-7226-280-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet- Účast na seminární výuce - nejméně 80%.- Aktivní účast na seminární výuce. - Zvládnutí kasuistického příkladu a kasuistických cvičení.- Orientace v základních právních normách. - Interpretace a aplikace základních právních norem.

Garant

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.