Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální analýza II (MURVP / KMRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / KMRA - Regionální analýza II, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Teorie a datová základna v regionální analýze- Měření prostorové koncentrace ekonomických aktivit- Analýza sociálních sítí aktérů regionálního rozvoje- Gravitační modely v regionální analýze- Prostorově difúzní modely sociálně-ekonomických jevů- Metody hodnocení demografických trendů v regionální analýze- Měření vazeb ekonomických aktivit v území- Testování hypotéz- Analýza závislosti v regionální analýze a prostorová autokorelace- Multikriteriální metody rozhodování v regionální analýze- Vizualizace prostorových disparit a vztahů v regionální analýze- Měření regionální diverzifikace- Workshop s odborníkem z praxeVýuka tohoto předmětu byla inovována v rámci realizace projektu Inovace výuky regionálního rozvoje (CZ.1.07/2.2.00/28.0012).

Získané způsobilosti

Student zná širokou škálu metod regionální analýzy a umí je aplikovat v konkrétních problémových situacích. V konkrétních problémových situacích je student schopen vybrat relevantní data, data zpracovat s využitím vhodných kvantitativních či kvalitativních metod a následně správně interpretovat výsledky včetně zhodnocení podmiňujících vztahů a dalších souvislostí. Student je schopen zpracovat komplexní analýzu prostorového problému s využitím široké škály metod. Student je schopen zpracovat projekce dalšího vývoje situace v regionu na bázi relevantních dat. Student je schopen zpracovat podklady včetně relevantních datových a vizualizačních výstupů pro následující argumentaci v rámci rozhodovacího procesu. Student je schopen týmově zpracovávat problémy regionální analýzy.

Literatura

LANGHAMROVÁ, J. Demografie: materiály ke cvičením. Praha: Oeconomica, 2008. ttp://panda.hyperlink.cz/cestapdf/pdf07c2/rojicek.pdfHájek, Oldřich. Kohezní politika v širších souvislostech. 1. vyd. Žilina : Georg, 2010. ISBN 978-80-89401-19-2.HENDL, J. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha: Portál, 2008. ISBN 80-7367-485-4.http://sreview.soc.cas.cz/uploads/6097969a40937f30519a0d976493521f0469993b_516_2008-4Spurna.pdfHENDL, J. Přehled statistických metod: analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál, 2009. ISBN 8073674823.http://vyzkum.hf.tul.cz/wd/download/2010/Zizka_MME2010.pdfhttp://panda.hyperlink.cz/cestapdf/pdf06c1/vavrla.pdfStudijní opora pro kombinované studium (Projekt OPVK Inovace výuky regionálního rozvoje). MCGREW, J. C. ; MONROE, C. B. An Introduction to Statistical Problem Solving in Geography. Long Grove, IL: Waveland Press, 2009. HANSEN, D., SCHNEIDER B., SMITH, M. A. Analyzing Social Media Networks with NodeXL: Insights from a Connected World. Burlington, MA: Morgan Kaufmann, 2010. http://www.utb.cz/file/40512Kolektiv autorů. Jak se neztratit v labyrintu regionálního a místního rozvoje. Zlín: UTB ve Zlíně, 2015. Kolektiv autorů. Práce v prostředí SPSS. Praktická příručka pro uživatele. Zlín: UTB ve Zlíně, 2015. Kolektiv autorů. Regionální rozvoj: teoretické přístupy v kontextu situace České republiky a Evropské unie. Zlín: UTB ve Zlíně, 2015. FISCHER, M. M., WANG, J. Spatial Data Analysis: Models, Methods and Techniques. Heidelberg: Springer, 2011. Projekt OPVK Inovace výuky regionálního rozvoje. Studijní materiál o praktickém využívání statistického softwaru SPSS. UTB ve Zlíně, FaME, ÚRVP, 2013. McCANN, P. Urban and Regional Economics. New York: Oxford University Press, 2001. MACHÁČEK, J., ŠNÉDAR, L., BEDNÁŘ, P., ZICHA, J. Veřejné politiky v České republice. Zlín: UTB ve Zlíně, 2015.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaOdevzdání 4 zadaných dílčích příkladů vycházejících z probírané látky (dva příklady po 5 bodech, dva příklady po 10 bodech, celkem 30 bodů).Písemný test zaměřené na látku probíranou na jednotlivých cvičeních (celkem 30 bodů).Úkolem studenta bude s využitím základního softwaru vyřešit zadané úkoly.Ústní zkoušení z látky probírané na přednáškách (40 bodů).Samostatné aktivní plnění úkolů různých forem zadaných během výuky.

Garant

RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.Mgr. Jiří Novosák, Ph.D.