Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo životního prostředí (MURVP / KPRZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / KPRZP - Právo životního prostředí, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systém práva životního prostředí a jeho principy.Mezinárodní právo životního prostředí a jeho institucionální rámec.Unijní právo životního prostředí a jeho institucionální rámec.Právo životního prostředí v ČR a jeho institucionální rámec.Průřezové nástroje práva životního prostředí - tři pilíře Aarhuské úmluvy.Průřezové nástroje práva životního prostředí - posuzování vlivů, územní plánování a integrovaná prevence.Ochrana složek životního prostředí - ovzduší a voda.Ochrana složek životního prostředí - příroda a krajina.Ochrana složek životního prostředí - půda a les, zemědělství a myslivost.Ochrana před zdroji ohrožení - odpady a obaly.Ochrana před zdroji ohrožení - chemické látky a průmyslové havárie.Ochrana před zdroji ohrožení - záření, hluk a vibrace.Odpovědnost v právu životního prostředí.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice práva životního prostředí na úrovni národní, úrovni Evropské unie a mezinárodní. Dokáže popsat vztahy mezi jednotlivými právními předpisy těchto úrovní. Student zná nástroje ochrany životního prostředí a dokáže popsat jejich vliv na regionální rozvoj území. Student je schopen na základě analýzy identifikovat zásadní problémy životního prostředí v regionu a navrhnout jejich řešení v souladu s principy udržitelného rozvoje.

Literatura

KOŠIČIAROVÁ, S. EC environmental law. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-219-6.DAMOHORSKÝ, M. a kol. Právo životního prostředí. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-338-7.DAMOHORSKÝ, M. a kol. Sbírka praktických příkladů z práva životního prostředí. Praha: Wolters Kluwer, 2010. ISBN 978-80-7357-593-9.HRADEC, V. Lexikon práva životního prostředí. Praha: Eurolex, 2005. ISBN 80-86861-39-2.ÚZ č. 953 - Stavební zákon a vyhlášky. Sagit, 2013. ÚZ č. 954 - Zemědělství, vinařství, lesnictví, myslivost, rybářství, ochrana zvířat. Sagit, 2013. ÚZ č. 968 - Životní prostředí. Sagit, 2013.

Požadavky

Požadavky pro absolvování předmětu:Prezentace rozboru konkrétního případu z oblasti práva životního prostředí z hlediska jeho věcných a právních souvislostí.Zvládnutí závěrečného testu sestaveného z otevřených a uzavřených otázek nebo příkladů (např. 15 testových otázek a 3 otevřené otázky nebo příklady).

Garant

JUDr. Jiří Zicha, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Jiří Zicha, Ph.D.