Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika (MURVP / KSREP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / KSREP - Regionální politika, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Regionální politika, definicePřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 8.- Příčiny vzniku regionální politikyPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 8.- Historie a motivy existence regionální politikyPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 8.- Pojetí a nástroje regionální politikyPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 8.- Regionální politika v České republice ? výchozí situacePřečtěte si: Regionální rozvoj a jeho management v České republice (2007). Kapitola 1.- Legislativní rámec regionální politikyPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 10.- Programové zabezpečené regionální politiky, výběr podporovaných regionůPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 13.- Institucionální zabezpečení regionální politikyPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 10.- Strategické plánováníPřečtěte si: Regionální rozvoj a jeho management v České republice (2007). Kapitola 3.- Metody regionální politiky, SWOTPřečtěte si: Regionální rozvoj a jeho management v České republice (2007). Kapitola 2.- Pozice regionální politiky v rámci politik Evropské uniePřečtěte si: Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie (2003). Kapitola 3.- Cíle regionální politiky Evropské uniePřečtěte si: Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie (2003). Kapitola 2.- Strukturální fondy a Kohezní fondPřečtěte si: Úvod do regionálních věd a veřejné správy (2004). Kapitola 9.

Získané způsobilosti

Student zná základní aspekty regionální politiky v České republice a v Evropské unii. Student dokáže identifikovat nástroje regionální politiky ve vybraném regionu. Orientuje se v legislativě a institucionálním zabezpečení regionální politiky. Student je schopen zpracovat základní analýzu vybraného regionu, identifikovat klíčové oblasti jeho rozvoje a navrhnout zdroje intervencí, např. z fondů EU.

Literatura

WOKOUN, R. A KOL. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Praha, 2003. Hájek, Oldřich. Kohezní politika v širších souvislostech. 1. vyd. Žilina : Georg, 2010. ISBN 978-80-89401-19-2.Zákon č. 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje. HARVEY, A. , TAYLOR, J. Regional Economics and Policy. 2000. WOKOUN, R. A KOL. Regionální politika a rozvoj. Praha, 2007. WOKOUN, R. A KOL. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Praha, 2007. Kolektiv autorů. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. Plzeň, 2004. MAIER, K., ČTYROKÝ, J. Ekonomika územního rozvoje. Praha, 2004. WOKOUN, R., ČERVENÝ, M. A KOL. Ekonomika v prostoru, svět, střední Evropa, EU, OECD, ČR. Praha, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaVe trojici studentů zpracovat seminární práci skládající se ze dvou částí- analýza statistických ukazatelů vybraného regionu (10 bodů)- návrh odpovídajících nástrojů regionální politiky (10 bodů)Za seminární práci můžete obdržet maximálně 20 bodů, za každou část maximálně 10 bodů. K úspěšnému odevzdání seminární práce je nutno dosáhnout minimálně z každé části 5 bodů. Odevzdání v elektronické formě nejpozději v závěrečném týdnu pravidelné výuky. Jeden písemný test v průběhu semestru (viz oddíl Přehled témat) z povinné studijní literatury (60 bodů).

Garant

doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.Ing. Lenka Smékalová