Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní systémy (MURVP / KUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / KUS - Ústavní systémy, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok (Úvod do studia ústavních systémů a ústavní pořádek České republiky, Zákonodárná moc v ČR, Výkonná moc v ČR, Soudní moc v ČR)2. blok (Organizace státní moci v USA, Organizace státní moci ve Velké Británii, Organizace státní moci ve Francii, Organizace státní moci v Německu)3. blok (Organizace státní moci v Itálii, Organizace státní moci v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, Organizace státní moci v Rakousku, Organizace státní moci ve Švédsku a Norsku)- Workshop s odborníkem z praxeVýuka tohoto předmětu byla inovována v rámci realizace projektu Inovace výuky regionálního rozvoje (CZ.1.07/2.2.00/28.0012).

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování kurzu:- znát klíčové informace o organizaci státní moci v jednotlivých vybraných státech a bude schopen jejich srovnání- schopen porozumět a vyhodnotit aktuální problémy ústavních pořádků států EU a USA a zaujmout k nim argumentačně podpořené stanovisko

Literatura

FILIP, J. a kol. Soudobé ústavní systémy. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2001. ISBN 80-210-2520-4.Studijní opora pro kombinované studium (Projekt OPVK Inovace výuky regionálního rozvoje). http://www.utb.cz/file/40512ENDERLEIN, H., WÄLTI, S., ZÜRN, M. Handbook on multi-level governance. Cheltenham: Edward Elgar. Cheltenham: Edward Elgar, 2010. ISBN 978-1-84720-241-3.HEINELT, H., KNODT, M. Policies within the EU multi-level system: instruments and strategies of European governance. Baden-Baden: Nomos, 2011. ISBN 978-3-8329-6142-8.Klokočka, Vladimír. Ústavní systémy evropských států : (srovnávací studie). 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha : Linde, 2006. ISBN 80-7201-606-7.KLOKOČKA, V., WAGNEROVÁ, E. Ústavy států Evropské unie. Praha: Linde, 2004. ISBN 80-7201-466-8.MACHÁČEK, J., ŠNÉDAR, L., BEDNÁŘ, P., ZICHA, J. Veřejné politiky v České republice. Zlín: UTB ve Zlíně, 2015.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaAktivní účast na přednáškách a seminářích, zpracování odborné eseje reflektující vybraný aktuální problém v daném státě EU v předem určených týmech a obhájení zvoleného řešení. Přehled témat je poskytnut na první přednášce. Práci je nutno odevzdat do data stanoveného vyučujícím v příslušném akademickém roce. Podmínkou pro ukončení kurzu je úspěšné zvládnutí vědomostního testu sestaveného z otevřených a uzavřených otázek a dvou příkladů (25 testových otázek, každá hodnocena maximálně 3 body, příklad hodnocen maximálně 6 body, pro úspěšné zvládnutí testu je třeba získat 60%).Samostatné aktivní plnění úkolů různých forem zadaných během výuky.

Garant

JUDr. Jiří Zicha, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.