Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy ve VS aRR (MURVP / PGIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PGIS - Geografické informační systémy ve VS aRR, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ÚvodSouřadnicové systémy a kartografické projekceGeoinfostrategie ČR, směrnice INSPIREGeografické informace ve veřejné správě - geoportály ústřední správy, územní správy a Evropské unieZákladní operace v programu ArcGIS I - datové formáty, základy práce s vrstvami, atributyZákladní operace v programu ArcGIS II - nastavení souřadnicových systémů, konverze, atributová tabulkaZákladní operace v programu ArcGIS III - symbolologie, výběr dat, layoutZákladní operace v ArcGIS IV - editace vrstev, vytváření a export mapových kompozicPokročilé úlohy v ArcGIS I - zobrazení statistických údajů v mapěPokročilé úlohy v ArcGIS II - klasifikace datPokročilé úlohy v ArcGIS III - webové službyGeokódováníPráce s geografických informací v jiných počítačových programů

Získané způsobilosti

Student je schopen na základě získaných znalostí sestavit mapovou kompozici. Za tímto účelem je na základě získaných znalostí schopen identifikovat věrohodné zdroje dat a zobrazit je pomocí vhodných kartografických metod. Student zná různé možnosti zobrazení a dokáže zvolit vhodný souřadnicový systém. Po absolvování kurzu se orientuje v oblasti platné evropské i národní legislativy, včetně strategického zajištění a dostupnosti geografických informací.

Literatura

LONGLEY, P. Geographic information systems & science. Hoboken: John Wiley & Sons, 2011. ISBN 978-0-470-72144-5.KENNEDY, M. Introducing geographic information systems with ArcGIS: a workbook approach to learning GIS. Hoboken: John Wiley & Sons, 2009. ISBN 978-0-470-39817-3.KRTIČKA, L., M. ADAMEC, a P. BEDNÁŘ, Pavel. Manuál pracovních postupů v GIS pro oblast sociálního výzkumu a sociálních práci. Ostrava: Ostravská univerzita, 2012. ISBN 978-80-7464-155-8." Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/2/ES ze dne 14. března 2007o zřízení Infrastruktury pro prostorové informace v Evropském společenství (INSPIRE). Návrh Geoinforstategie ČR.

Požadavky

Požadavky pro absolvování předmětu:Aktivní účast na přednáškách.Průběžné zpracování úkolů zadaných na cvičení.Písemná zkouška.

Garant

RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.Ing. Lenka Smékalová