Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní ochrana těhotné ženy (MURVP / PPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PPO - Právní ochrana těhotné ženy, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historický vývoj právní ochrany těhotenství a mateřství. Role státu a církve ./1/- Prameny práva upravující právní ochranu těhotenství a mateřství. /1/- Preventivní zdravotní péče /1/- Dispenzární zdravotní péče /1/- Právní aspekty porodu . Právní ochrana osobnostních práv. /1/- Postup při narození dítěte, úmrtí dítěte a matky /1/- Právní aspekty tzv. asistované reprodukce. Právní ochrana nenarozeného života mimo tělo matky /1/- Pracovněprávní ochrana těhotné ženy- ochranná doba, omezení zákazu výpovědi,pracovní cesty, pracovní doba, práce přesčas, noční práce a zvláštní pracovní podmínky těhotných žen kojících žen a žen do konce 9 měsíce po porodu. Problematika diskriminace těhotných žen. /3/- Práce zakázané těhotným ženám, kojícím a ženám do konce 9 měsíce po porodu /2/- Státní sociální podpora těhotenství a mateřství /1/- Mateřská a rodičovská dovolená /1/- Určování mateřství a popření otcovství /1/- Vzdání se rodičovských práv . Náhradní rodinná výchova. /1/- Trestné činy těhotných žen. Vražda novorozence matkou, Opuštění dítěte. Těhotná žena ve výkonu trestu./1/- Kasuistická cvičení /1/

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v právní úpravě ochrany práv těhotenství a mateřství dokáže se orientovat v právních normách zejména zdravotnického a pracovního práva a dokáže tyto správně interpretovat a aplikovat. Je plně způsobilý řešit základní právní situace související s právní ochranou těhotenství a mateřství a poskytovat v tomto základní právní pomoc a informace.

Literatura

Zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu . Zákon č. 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství . Zákona č. 40/1964 Sb. občanský zákoník. SOVOVÁ, O. Trestní právo a zdravotnictví . Praha, 2008. Šnédar, L. Základy zdravotnického práva s příklady a otázkami. Lexis News, Praha. 2003. MACH,J. Zdravotnické právo. Praha, 2008. HOLUB, M., NOVÁ, H., SLADKÁ HYKLOVÁ, J. Zákon o rodině ? komentář a předpisy související. Praha: Linde, 2007. ISBN 978-80-7201-668-6.Jouza Ladislav. Zákoník práce s komentářem.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaÚčast na seminární výuce - nejméně 80%.Aktivní účast na seminární výuce. Zvládnutí kasuistického příkladu a kasuistických cvičení. Orientace v základních právních normách oblasti zdravotnického práva.Interpretace a aplikace základních právních norem z oblasti zdravotnického práva a právní ochrany těhotné ženy.

Garant

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.