Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo pro ekonomy (MURVP / PPPEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PPPEM - Právo pro ekonomy, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základy teorie práva (právo, základní funkce práva, právní norma a její struktura, klasifikace právních norem, druhy pramenů práva, právní obyčej, precedens, pojem právní síla, platnost a účinnost právního předpisu, působnost právní normy, sbírka zákonů, sbírka mezinárodních smluv), právní předpisy obcí a krajů, aplikace a interpretace práva.Vznik, změna a zánik právního vztahu, funkce právních vztahů, právní skutečnost, subjekt právního vztahu, objekt právního vztahu, obsah právního vztahu2) Občanské právo hmotné - soukromé právo. Užití předpisů soukromého práva. Ochrana soukromých práv. Fyzické osoby. Ochrana osobnosti. Právnické osoby - vymezení pojmu, kategorizace. Založení a vznik, zrušení a zánik. Obecně k orgánům právnických osob.3) Právnické osoby - obecná ustanovení. Korporace a fundace. Veřejnoprávní subjekty. Spolek. Nadace. Nadační fond. Ústav.4) Věci a jejich rozdělení. Absolutní majetková práva. Věcná práva. Věcná práva k cizím věcem.5)Relativní majetková práva - vznik závazků a jejich obsah. Smlouva obecně. Změna v osobě věřitele nebo dlužníka. Zajištění a utvrzení závazků.6) Vybrané smluvní typy. Smlouva o koupi. Smlouva o dílo. Smlouva o tichém společenství. Smlouva licenční. Smlouva o obchodním zastoupení, aj.7) Obchodní korporace - pojem "obchodní korporace", založení, vznik, zrušení, zánik, likvidace. Vklad a správa vkladu. Orgány obchodní korporace - vymezení, postavení, působnost, jednání. Vzájemné vnitřní vztahy orgánů. Vznik a zánik funkce člena statutárního orgánu. Předpoklady pro vznik funkce. Smlouva o výkonu funkce.8) Společnost s ručením omezeným.9) Akciová společnost. Družstvo.10)Pracovní právo - pracovněprávní vztahy a jejich účastníci, právní úkony, postup před vznikem pracovního poměru, pracovní poměr, pracovní smlouva a vznik pracovního poměru, změny a skončení pracovního poměru, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, pracovní doba a doba odpočinku.

Získané způsobilosti

Student bude schopen orientovat se v nových (platných) předpisech soukromého práva ČR. Se zřetelem na profil absolventa nabude znalosti z oblasti, které jsou nutné pro zahájení a realizaci vlastního podnikání či pro postavení kvalifikovaného zaměstnance obchodní korporace, družstva nebo jiné právnické osoby. Absolvent kurzu bude dále schopen chápat právní řád ČR v celé jeho šíři, jakož i vzájemné vazby jednotlivých předpisů, aby dokázal nalézt, interpretovat a aplikovat příslušná ustanovení na konkrétní případ.

Literatura

Bezouška, P., Piechowiczová, L. Nový občanský zákoník - nejdůležitější změny. Nakladatelství ANAG, 2013. Bachroňová, N., Divišová, K., Finger, L,, Hejda, J., Prosser, M., Vaněčková, V., Machala, M. Nový zákon o obchodních společnostech a družstvech. Poznámkové znění. Vydavatelství ANAG, 2013. Hurka, P. et al. Pracovní právo. Plzeň: Aleš Čeněk, 2011. Jelínek, J. Trestní zákon a trestní řád. 4. vydání. Praha: Leges, 2011. Dostálová, J. /Harvánek.J. Základy teorie práva. Ostrava: KEY Publishing s.r.o., 2007. -. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvu. Hejda, J. a kolektiv. Zákon o obchodních korporacích. Výklad jednotlivých ustanovení včetně návaznosti na české a evropské předpisy. 1. Vydání, 784 s. Praha Linde, a.s., 2013. Dvořák, J., Švestka, J., Zuklínová, M. Občanské právo hmotné. Svazek 1. Díl první: Obecná část. Praha: Woters Kluwer ČR, 2013. Eliáš, K., Havel, B., Bezouška, P., Šustrová, D. Občanské právo pro každého. Pohledem (nejen) tvůrců nového občanského zákoníku. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2013. Bělina, M. a kol. Pracovní právo. 4. doplněné a přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2010. Štenglová, I., Havel, B., Cileček, F., Kuhn, P., Šuk, P. Zákon o obchodních korporacích. Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2013.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet, zkouškaPodmínky pro udělení zápočtu:Účast na seminářích z 80%.Aktivní účast na seminářích: teoretické znalosti, připravenost k řešení praktických příkladů (lze prověřovat formou dílčích písemných testů).Písemný zápočtový test - nutno dosáhnout minimálně 60% správných odpovědí.Získání zápočtu je podmínkou připuštění k písemné zkoušce.Zkouška:Písemná zkouška - zvládnutí předepsané látky v návaznosti na přednášky, semináře a literaturu.

Garant

JUDr. Jiří Zicha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Hanákovádoc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D.Mgr. Petr ŠimekJUDr. Libor Šnédar, Ph.D.JUDr. Jiří Zicha, Ph.D.