Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální analýza (MURVP / PRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PRA - Regionální analýza, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky.Problematika prostorových dat - zdroje dat, typy dat, metody sběru dat.Metody základního zpracování dat - využití deskriptivní statistiky v regionální analýze.Prostorové znázornění jevů s využitím kartografických metod a geografických informačních systémů.Formulace hypotéz v regionální analýze a možnosti jejich ověřování - využití statistického testování v regionální analýze.Metody zhodnocení závislosti proměnných v regionální analýze - využití korelačního počtu a regresní analýze v regionální analýze.Multikriteriální metody rozhodování v regionální analýze.Modelování prostorových interakcí - gravitační modely v regionální analýze.Modelování prostorových interakcí - modely prostorové difúze.Hodnocení dopadů ekonomických stimulů v území - regionální input-output modely.Praktické příklady regionální analýzy ve vztahu k investiční atraktivnosti, strategickému plánování a dalším aspektům regionálního rozvoje.Závěrečné zhodnocení, reflexe poznatků.

Získané způsobilosti

Student zná základní principy regionální analýzy aplikovatelné na teoretické i praktické bázi. Dokáže strukturovaně poskytnout komplexní soubor informací o území.

Literatura

TOUŠEK, V. a kol. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-73801-14-4.HENDL, J. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha: Portál, 2008. ISBN 80-7367-485-4.HENDL, J. Přehled statistických metod: analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál, 2009. ISBN 8073674823.KREJČÍ, T. a kol. Regionální rozvoj: teorie, aplikace, regionalizace. Brno: Mendelova univerzita, 2010. ISBN 80-7375-414-3.WOKOUN, R. a kol. Regionální rozvoj: východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Praha: Linde, 2008. ISBN 80-7201-699-0.Studijní opory v LMS Moodle. ŘÍHOVÁ, G., DAMBORSKÝ, M., WOKOUN, R. Využití ekonomicko-matematických metod pro výuku regionálního rozvoje. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, 2009. LONGLEY, P. et al. Geographic information systems & science. Hoboken: John Wiley & Sons, 2011. ISBN 0470721445.ISARD, W. et al. Methods of interregional and regional analysis. Aldershote: Ashgate, 1998. ISBN 1859724108.

Požadavky

Požadavky pro absolvování předmětu:Odevzdání seminární práce zaměřené na komplexní hodnocení investiční atraktivity dílčích územních jednotek v nadřazené prostorové jednotce s využitím odpovídajících metod (40 bodů) - při hodnocení je kladen důraz na relevantnost použitých údajů, pestrost zpracovaných metod, schopnost formulovat a interpretovat závěry. Písemný test zaměřený na praktické aplikace probíraných metod (30 bodů). Ústní zkoušení z látky probírané na přednáškách (20 bodů).

Garant

RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.RNDr. Pavel Bednář, Ph.D.