Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář: Regionální politika ČR (MURVP / PRPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PRPC - Seminář: Regionální politika ČR, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do regionální politiky; přehled základní literaturyLiteratura: WOKOUN, R. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Kapitola 2. WOKOUN, R. a kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. Kapitola 8.- Regiony, územně správní členění státu a reformy veřejné správyLiteratura: WOKOUN, R. a kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. Kapitola 7.- Nástroje regionální politikyLiteratura: WOKOUN, R. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Kapitola 8.8. WOKOUN, R. a kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. Kapitola 8.6.- Regionální disparity ILiteratura: WOKOUN, R. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Kapitola 8.6.- Regionální disparity IILiteratura: WOKOUN, R. a kol. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Kapitola 1.4.1.2.- Zaostávající/problémové regionyLiteratura: WOKOUN, R. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Kapitola 8.6. WOKOUN, R. a kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. Kapitola 10.4.- Rozvojové/ růstové oblastiLiteratura: VITURKA, M. Konkurenceschopnost regionů a možnosti jejího hodnocení. Politická ekonomie, 2007, roč. 11. č. 5. s. 637-658.- Aktuální trendy v regionálním rozvojiLiteratura: WOKOUN, R. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Kapitola 8.7.- Rozvojové plochy (průmyslové zóny, brownfields)Literatura: WOKOUN, R. a kol. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Kapitola 3- Programy na podporu regionálního rozvoje- Prezentace studentů na zadané téma- Souhrn a zopakování základních informací- Závěrečný písemný test

Získané způsobilosti

Student má přehled o vývoji regionální politiky v České republice. Student zná hlavní nástroje regionální politiky a dokáže porovnat výsledky jejich aplikace v konkrétním území. Student má přehled o rozvinutých a problémových regionech v České republice, zná metody a ukazatele pro měření velikosti regionálních disparit a dokáže analyzovat vybrané území z hlediska regionální diferenciace. Student zná hlavní strategické rozvojové dokumenty a orientuje se v jejich struktuře. Student zná možnosti financování projektů na podporu regionálního rozvoje a je schopen vyhledat vhodné programy pro konkrétní typy projektů a žadatelů.

Literatura

HALL, R., SMITH, A., TSOUKALIS, L. Competitiveness and cohesion in EU policies. Oxford: Oxford University Press, 2001. ISBN 0198295228.Wokoun, René. Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie. Vyd. 1. Praha : Oeconomica, 2003. ISBN 80-245-0517-7.WOKOUN, R. et al. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Praha: Oeconomica, 2007. ISBN 8024513010.Úvod do regionálních věd a veřejné správy. 4. vyd., ve vyd. a nakl. Aleš Čeněk 1. vyd. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-80-5.-. Zákon č. 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetAktivní účast studentů ve výuce (10 bodů)- prezentace na zadané téma (prezentace = 10 minut).Vykonání písemného testu na konci semestru (90 bodů).Maximální bodový zisk po absolvování předmětu je 100 bodů. Pro získání zápočtu je nutné dosáhnout min. 51 bodů.

Garant

doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.