Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regional Policy and Cohesion Policy EU (MURVP / PRPCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PRPCE - Regional Policy and Cohesion Policy EU, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Regionální vymezení politiky.Příčiny vzniku regionální politiky.Historie a motivy regionální politiky.Koncepce a nástroje regionální politiky.Regionální politika v České republice, výchozí situace.Právní rámec regionální politiky.Programování v regionální politice, výběr podporovaných regionech.Institucionální otázky regionální politiky.Strategické plánování.Metody regionální politiky, SWOT.Pozice regionální politika mezi politiky Evropské unie.Cíle regionální politiky EU.Strukturální fondy a Fond soudržnosti.

Získané způsobilosti

Student má přehled o vývoji regionální politiky v České republice. Student zná hlavní nástroje regionální politiky a dokáže porovnat výsledky jejich aplikace v konkrétním území. Student má přehled o rozvinutých a problémových regionech v České republice, zná metody a ukazatele pro měření velikosti regionálních disparit a dokáže analyzovat vybrané území z hlediska regionální diferenciace. Student zná hlavní strategické rozvojové dokumenty a orientuje se v jejich struktuře. Student zná možnosti financování projektů na podporu regionálního rozvoje a je schopen vyhledat vhodné programy pro konkrétní typy projektů a žadatelů.

Literatura

BAUN, M., MAREK, D. Cohesion Policy in the European Union. Surrey: Palgrave and MacMillan, 2014. ISBN 978-0-230-30313-3.HARVEY, A., TAYLOR, J. Regional Economics and Policy. Oxford: Blackwell, 2000. ISBN 0-631-21713-4.MCCANN, P. The Regional and Urban Policy of the European Union: Cohesion, Results-Orientation and Smart Specialisation. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2015. ISBN 978-1-78347-950-4.BACHTLER, J., MENDEZ, C., WISHLADE, F.G. EU Cohesion Policy and European integration: The Dynamics of EU Budget and Regional Policy Reform. Surrey: Ashgate, 2013. ISBN 978-0-7546-7421-4.EUROPEAN COMMISSION. Sixth Report on Economic, Social and Territorial Cohesion. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2014. ISBN 978-92-79-35489-2.COPUS, A. K., de LIMA, P. Territorial Cohesion in Rural Europe: The Relational Turn in Rural Development. Oxon: Routledge, 2015. ISBN 978-0-415-85950-9.

Požadavky

Požadavky pro absolvování:a) V tříčlenných skupinách studenti zpracují následující seminární práci:Analýza statistické charakteristiky vybraného regionu (10 bodů).Návrh vhodných nástrojů regionální politiky (10 bodů).K dispozici je maximálně 20 bodů lze získat za seminární práci, každá část má maximálně 10 bodů. Pro úspěšné podání esej nejméně 5 bodů v každé části je třeba získat.Práce musí být předány v posledním týdnu pravidelné výuky nejpozději. To je předán v elektronické podobě.b) písemného testu v průběhu semestru z povinné literatury (viz seznam témat) (60 bodů).

Garant

Mgr. Jiří Novosák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Novosák, Ph.D.Ing. Lenka Smékalová