Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika a kohezní polit. EU (MURVP / PRPKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / PRPKP - Regionální politika a kohezní polit. EU, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podpora regionálního rozvoje v ČR ze strany Evropské unie a institucionální zabezpečení regionální politiky v ČR tvoří poslední kapitolu předmětu. Regionální politika, definice.Příčiny vzniku regionální politiky.Historie a motivy existence regionální politiky.Pojetí a nástroje regionální politiky.Regionální politika v České republice výchozí situace.Legislativní rámec regionální politiky.Programové zabezpečené regionální politiky, výběr podporovaných regionů.Institucionální zabezpečení regionální politiky.Strategické plánování.Metody regionální politiky, SWOT.Pozice regionální politiky v rámci politik Evropské unie.Cíle regionální politiky Evropské unie.Strukturální fondy a Kohezní fond.

Získané způsobilosti

Student zná základní aspekty regionální politiky v České republice a v Evropské unii. Student dokáže identifikovat nástroje regionální politiky. Orientuje se v legislativě a institucionálním zabezpečení regionální politiky. Student je schopen zpracovat základní analýzu vybraného regionu, identifikovat klíčové oblasti jeho rozvoje a navrhnout zdroje intervencí, např. z fondů EU.

Literatura

Hájek, Oldřich. Kohezní politika v širších souvislostech. 1. vyd. Žilina : Georg, 2010. ISBN 978-80-89401-19-2.HARVEY, A., TAYLOR, J. Regional Economics and Policy. Oxford: Blackwell, 2000. ISBN 0-631-21713-4.WOKOUN, R. a kol. Regionální rozvoj a jeho management v České republice. Praha, 2007. ISBN 978-80-245-1301-0.Studijní opory v LMS Moodle. WOKOUN, R. a kol. Základy regionálních věd a veřejné správy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011. ISBN 978-80-7380-304-9.Zákon o podpoře regionálního rozvoje číslo 248/2000 Sb. Maier, Karel. Ekonomika územního rozvoje. 1. vyd. Praha : Grada, 2000. ISBN 80-7169-644-7.WOKOUN, R. a kol. Ekonomika v prostoru, svět, střední Evropa, EU, OECD, ČR. Praha: Linde, 2008. ISBN 80-7201-698-3.

Požadavky

Požadavky pro absolvování předmětu:Ve trojici studentů zpracovat seminární práci skládající se ze dvou částí:Analýza statistických ukazatelů vybraného regionu (10 bodů). Návrh odpovídajících nástrojů regionální politiky (10 bodů). Za seminární práci můžete obdržet maximálně 20 bodů, za každou část maximálně 10 bodů. K úspěšnému odevzdání seminární práce je nutno dosáhnout minimálně z každé části 5 bodů. Odevzdání uskutečnit v elektronické formě nejpozději v závěrečném týdnu pravidelné výuky. Jeden písemný test v průběhu semestru (viz oddíl Přehled témat) z povinné studijní literatury (60 bodů).

Garant

Mgr. Jiří Novosák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Novosák, Ph.D.