Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické právo (MURVP / Z4ZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MURVP / Z4ZDP - Zdravotnické právo, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historický vývoj zdravotnického práva. Role státu a církve. /1/- Vymezení pojmu a zásad zdravotnického práva. /1/- Základní prameny zdravotnického práva. /1/- Organizace a systém zdravotnictví v ČR. Státní a nestátní zdravotnická zařízení. Světová zdravotnické organizace a její poslání. Pracovníci ve zdravotnictví a zdravotničtí pracovníci. /2/- Souhlas klienta s poskytováním zdravotní péče. Poskytování zdravotní péče bez souhlasu a proti vůli klienta /jednání v krajní nouzi/. Nucená a ochranná léčba. /3/- Neposkytnutí pomoci jako kriminální jednání. /1/- Umělé přerušení těhotenství. Kriminální potrat. /1/- Transplantační právo. Transplantace z živých a mrtvých dárců. Problematika tzv. mozkové smrti /2/- Význam smrti. Ohledání mrtvého. Zdravotní a soudní pitva. /1/- Ochrana nenarozeného života v českém práva. /1/- Odpovědnost za škodu při poskytování zdravotní péče. /2/- Pojem a ochrana veřejného zdraví. Zákon o ochraně veřejného zdraví. /1/- Zdravotní pojištění. Zákon o veřejném zdravotním pojištění. Nemocenské pojištění. Zákon o nemocenském pojištění. /1/- Základní práva a povinnosti klienta při poskytování zdravotní péče. /1/- Kasuistická cvičení /1/

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v právní úpravě zdravotnického práva , dokáže se orientovat v právních normách českého zdravotnického práva a dokáže tyto správně interpretovat a aplikovat. Je plně způsobilý řešit základní právní situace při poskytování zdravotní péče a poskytovat v tomto základní právní pomoc.

Literatura

Občanský zákoník. Transplantační zákon. SOVOVÁ, O. Trestní právo a zdravotnictví . Praha, 2008. ŠNÉDAR, L. Základy zdravotnického práva s příklady a otázkami. Praha: LexisNexis, 2008. Zákon o nemocenském pojištění. Zákon o ochraně veřejného zdraví. Zákon o péči o zdraví lidu. Zákon o umělém přerušení těhotenství. Zákon o veřejném zdravotním pojištění. MACH,J. Zdravotnické právo. Praha, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaÚčast na seminární výuce - nejméně 80%. Aktivní účast na seminární výuce. Zvládnutí kasuistického příkladu a kasuistických cvičení. Orientace v základních právních normách oblasti zdravotnického práva.Interpretace a aplikace základních právních norem z oblasti zdravotnického práva.

Garant

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.