Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura a technika mluveného projevu (MVOSE / AKTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVOSE / AKTP - Kultura a technika mluveného projevu, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Komunikační kanály, druhy jazyka, struktura projevu, rétorika- Kultura řeči, hlasové techniky, vokalický čtyřúhelník, roviny hlasu- Klasifikace a výslovnost českých samohlásek, souhlásek a hláskových skupin- Mluvená řeč v jazykovém systému, zvukový typ češtiny- Produkce a vnímání mluvené řeči, hlasové rejstříky, barva, poruchy a hygiena řeči- Příprava a úprava předlohy k mluvené interpretaci

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu jsou studenti schopni zlepšit celkovou kultivovanost svého projevu, chápou komunikaci jako základní projev lidského chování a společenského uplatnění. Získají dobrou orientaci v technikách projevu, které vedou ke zvýšení uplatnitelnosti na trhu práce. Pozornost je zaměřena na péči o hlas a hlasovou hygienu. Praktická cvičení na verbální i nonverbální komunikaci vedou k odstranění chyb při veřejných vystoupeních (tréma). Osvojí si řečnický takt, techniky logické argumentace i asertivního jednání. K tomu přispívají komplexně pojaté přednášky doplněné besedami se zkušenými moderátory rádia a televize.

Literatura

E-learningový kurz v LMS Moodle (viz seznam studijních opor pro KF). Palková Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7066-843-1.Lukavský, Radovan. Kultura mluveného slova. 1. vyd. Praha : Akademie múzických umění, 2000. ISBN 80-85883-61-9.Grepl, M., Karlík, P., Nekula, M. Rusínová, Z. Příruční mluvnice češtiny. Praha : Lidové noviny, 1997. Wieke, Thomas. Rétorika v praxi : hovořit je umění, zásady působivého projevu, efektivní komunikace. 1. vyd. Čestlice : Rebo, 2005. ISBN 80-7234-418-8.Bruno, Tiziana. Řeč těla : jak neverbálně působit na druhé a rozumět řeči těla. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1313-6.Pech, Jaroslav. Řeč těla & umění komunikace : [příručka prakticky pro všechny, kteří se chtějí zlepšit v řešení běžných životních situací]. Vyd. 1. Praha : NS Svoboda, 2009. ISBN 978-80-205-0606-1.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetÚčast na cvičeních minimálně 70%.Aktivní podíl na hodnocení a analýzách předváděných ukázek.Splnění zápočtového úkolu.

Garant

Ing. Jarmila Barboříková