Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy počítačové typografie (MVOSE / AZPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVOSE / AZPT - Základy počítačové typografie, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- úvod do typografie, historie a vývoj, tiskařské techniky- základní typografické pojmy- měrné jednotky v typografii- klasifikace písem, písmová rodina, font- způsoby sazby, úprava světlosti textu- kompozice v typografické tvorbě- tištěné propagační prostředky a jejich charakteristika- kniha a její hlavní části- typografické zásady při psaní textu- typografie na počítači - praktické využití získaných znalostí v programu CorelDRAW

Získané způsobilosti

Student pracuje s programem CorelDRAW. Má základní znalosti o písmu a typografických zásadách. Je schopen vytvořit grafický návrh, např. vizitek, pozvánek, letáku.

Literatura

E-learningový kurz v LMS Moodle (viz seznam studijních opor pro KF). Blažek, F., Kočička, P. Praktická typografie. Brno : Computer Press, 2004. Beran, V., et al. Typografický manuál. Praha : Kafka design, 2005. ČSN 01 6910. Blažej, B. Grafická úprava tiskovin. Praha : SNP, 1990. Gary D. B. Mistrovství v CorelDRAW. Praha : CPress, 2009. Hlavsa, O. Typografia 1,2,3. Praha: SNTL, 1981. Dusong, Jean-Duc. Typografie od olova k počítačům. 1. vyd. Praha : Svojtka a Vašut, 1997. ISBN 8071802964.www.logobanka.cz. www.typo.cz.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet80 % docházky, vypracování a odevzdání zadaných prací

Garant

RNDr. Lenka Zbranková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Olga Kavánková