Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví (MVOSE / BMAUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVOSE / BMAUC - Manažerské účetnictví, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení, vývoj a pojetí manažerského účetnictví a vztah k nákladovému a finančnímu účetnictví.Pojetí a klasifikace nákladů v manažerském účetnictví.Alokace nákladů (cíle, fáze, metody).Kalkulační systém (struktura, využití pro potřeby řízení).Modifikace kalkulačního vzorce a jejich využití v podnikovém řízení.Kalkulace plných a variabilních nákladů.Kalkulace metodou ABC.Vnitropodnikové účetnictví - výkonově orientované - účetní zobrazení vnitropodnikových vztahů při variantním ocenění vnitropodnikových zásob.Odpovědnostně orientované účetnictví.Rozpočetnictví.

Získané způsobilosti

Student dokáže charakterizovat základní rozdíly mezi finančním a manažerským účetnictvím.Student dokáže avytvářet kalkulace a využívat prvků kalkulačního systému, aplikuje základní kalkulační metody. Student dokáže vytvářet dokumenty pro rozpočetnictví.Student ovládá vztahy avazby různých variant nákladového účetnictví.Student využívá jednotlivých složek manažerského účetníctví při řešení případových studií, dokáže interpretovat získané informace a navrhnout příslušná opatření.

Literatura

E-learningový kurz v LMS Moodle (viz seznam studijních opor pro KF). KRÁL, B. a kol. Manažerské účetnictví. Praha : Management Press, 2005. Šoljaková, L. a kol. Nákladové účetnictví v příkladech a úlohách. Praha : VŠE, 2005. HECZKOVÁ, E., ONDRUŠKOVÁ, H., SÝKOROVÁ, A. Případové studie z finančního a manažerského účetnictví. Zlín : VOŠE, 2005. KRÁL, B. A KOL. Případové studie z manažerského účetnictví. Praha : VŠE, 2010.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavky na zápočet:- účast na cvičeních minimálně 80 %- dílčí písemné prověření v průběhu semestru, úspěšnost 50 % a vícePožadavky na zkoušku:- písemné prověření z probrané látky semestru, úspěšnost 50 % a více- ústní přezkoušení z probrané látky semestru

Garant

doc. Ing. Boris Popesko, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Heczková, Ph.D.