Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technické prezentace - C (CJV / DATPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJV / DATPC - Technické prezentace - C, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Komunikace před konferencí - telefonování, email.- Konferenční abstrakt- Poster - ppříprava a prezentaceÚstní prezentace:- aspekty prezentace (analýza publika, komunikační cíl, rozdíl mezi písemnou a ústní komunikací, struktura)- zásady přípravy prezentace a jejího přednesu- jazyk prezentací (verbální prostředky)- přednes (hlas, vizuální prostředky, řeč těla, časový limit)- dotazy z publika a reakce na ně- typy prezentací (představení sebe a jiných, popis předmětu, definice/vysvětlení pojmu, popis procesu, problém - řešení)- kritéria pro hodnocení prezentací.- Samostudium odborné literatury doporučené školitelem v rozsahu min. 200 stran textu.- Příprava a přednes 3-4 prezentací přímo z oblasti studentova výzkumu (na základě přečtené literatury, příp. prezentace na konferenci).- Prezentace jsou hodnoceny kolegy a vyučujícím, sleduje se pokrok.- Další aspekty komunikace (společenská konverzace) a aktivit v průběhu konference.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen komunikovat ústně (telefonování) i písemně (email) v situacích spojených s mezinárodními konferencemi. Student umí připravit a prezentovat poster, chápe aspekty ústní prezentace a umí je aplikovat na konkrétní podmínky. Je schopen vymezit účel prezentace, analyzovat publikum, pro které je určena, a používá registr a styl jazyka vhodný pro daný účel. Student umí rozlišit základní části prezentace a těchto poznatků využívá i při aktivní přípravě. Aplikuje stylistické a jazykové prostředky typické pro jednotlivé části prezentace a umí prezentaci strukturovat (signposts). Je schopen podpořit mluvní projev neverbálními prostředky, tj. řečí těla a vizuálními pomůckami. V tomto kontextu chápe odlišnosti od komunikace verbální a umí ovládat technické prostředky běžně používané pro ústní prezentace (PowerPoint, dataprojektor, notebook). Student je schopen využít těchto znalostí při přípravě a přednesu efektivní strukturované prezentace o výsledcích svého výzkumu.

Literatura

Hughes, J., Mallet, A. Succesful Presentations. Oxford, 2012. ISBN 9780194768368.různí autoři. literatura z oboru doporučená školitelem. různí autoři. učebnice anglické gramatiky a slovní zásoby. Lengálová, A. Communication skills for international conferences. Zlín, UTB, 2006. ISBN 8073185083.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZnalost jazyka pro komunikaci před a v půběhu konference (telefonování, email).Příprava a prezentace posteru z vlastního výzkumu.Příprava a přednes prezentací na zadaná převážně obecně technická témata a prezentací ze studentovy oblasti výzkumu v požadovaném počtu a kvalitě. Prezentace jsou kolektivně hodnoceny, sleduje se pokrok.Student samostudiem zlepšuje své znalosti anglické gramatiky a lexika.Znalost angličtiny na úrovni upper-intermediate (C1).Požadavky na souhrnnou zkoušku z komunikačních dovedností v angličtině:- znalost angličtiny na úrovni vyšší středně pokročilý (upper-intermediate = C1)- přečteno min. 200 stran anglického textu z oboru, doporučeného školitelemOdborná část- Praktická znalost psaní odborného článku - části a jejich typické rysy.- Příprava a přednes ústní prezentace na základě zadané části přečteného odborného textu. Praktická znalost prostředků typických pro tento žánr (struktura, spojovací fráze, neverbální komunikace, vizuální pomůcky atd.)Obecná částJazyk potřebný pro situace, do nichž se dostává vědecký pracovník, např. služební cesta, ubytování, cestování; návštěva zahraničního kolegy, program pro něho, provedení po pracovišti; moje zaměstnání a budoucí kariéra - povinnosti, výhody a nevýhody; telefonování - fráze; konference - přihlášení, společenská konverzace; věda a životní prostředí - dopad činnosti studentova oboru na životní prostředí, možnosti minimalizace nepříznivých důsledků.

Garant

Ing. Dagmar Svobodová, MSc.