Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akademické psaní - C (CJV / DTAWC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJV / DTAWC - Akademické psaní - C, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čtení- Struktura vět- Rychlé čtení, vyhledávání informací (skimming, scanning)- Shrnutí- Účel textu.Psaní- Přístup k akademickému psaní.- Od obecnému ke specifickému.- Problém, proces, řešení.- Komentář k číselným údajům (tabulky, grafy).- Psaní souhrnu.Psaní jednotlivých částí odborného článku- Metody a materiály- Výsledky (+diskuse)- Úvod- Závěr(y), poděkování- Název- Abstrakt, klíčová slova

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student chápe vztah mezi účelem odborného textu a jeho jazykovými a formálními rysy a dokáže své znalosti aplikovat při psaní krátkých textů různých typů (obecný - specifický, problém - proces - řešení, komentář k tabulkám a grafům, psaní souhrnu apod.) na obecné technické téma. Dále je schopen písemně prezentovat výsledky svého výzkumu v mezinárodním odborném časopise. Zná strukturu standardního článku (research paper), chápe typické rysy jeho jednotlivých částí, umí používat jazykové prostředky charakteristické pro tyto části, uvědomuje si rozdílné požadavky různých vydavatelů na formální stránku textu a řídí se jimi.

Literatura

Swales, J. M., Feak, Ch. B. Academic Writing for Graduate Students. Ann Arbor, 2004. ISBN 0-472-08856-4.různí autoři. literatura z oboru doporučená školitelem. de Chazal, E., McCarter. Oxford EAP - A Course in English for Academic Purposes (B2). Oxford, 2012. ISBN 978-0-19-400178-6.různí autoři. učebnice anglické gramatiky a slovní zásoby.

Požadavky

V první části studenti překládají ke kontrole zadané písemné úkoly v požadovaných termínech. Konečné verze textů musí odpovídat požadavkům na stylistickou, gramatickou a formální správnost. Ve druhé části kurzu studenti průběžně překládají ke kontrole jednotlivé části článku založeného na vlastním výzkumu. Konečná verze článku musí odpovídat požadavkům na stylistickou a gramatickou správnost textu a být v souladu s požadavky potenciálního vydavatele. Student samostudiem zlepšuje své znalosti gramatiky a lexika v obecném jazyce. Výstupní znalost angličtiny na úrovni vyšší středně pokročilý (upper-intermediate = C1).

Garant

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D.