Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologické aspekty výchovy (CV / DAA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CV / DAA - Antropologické aspekty výchovy, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí antropologie jako komplexního souboru věd o člověku. Studium člověka v biosociokulturní perspektivě. Koncept integrální antropologie ve světě a v České republice. Aplikace antropologických poznatků v práci pedagoga / učitele.2. Člověk jako společný objekt zájmu antropologie a pedagogiky. Jedinec a společnost v pedagogické antropologii. Problematika lidské variability v antropologii a pedagogice. Filozofie humanistické antropologie. Aplikace v pedagogice.3. Základy biologické antropologie a jejich význam v práci pedagoga / učitele. Současná biologická antropologie a její perspektivy. Variabilita a morfologie lidského těla v socio-kulturním kontextu. Role dědičnosti, přírodního výběru a vnějšího prostředí na proměnlivost organismu ve vazbě na ontogenetický vývoj člověka. Aplikace v pedagogice.4. Základy sociální a kulturní antropologie a jejich význam v práci pedagoga / učitele. Vybrané antropologické teorie. Problematika příbuzenství, manželství a rodiny. Otázky spirituality, víry a náboženství. Svátky, tradice a rituály a jejich význam v životě člověka a společnosti. Využití těchto poznatků v pedagogice.5. Základy filozofické antropologie a jejich význam v práci pedagoga. Člověk a globalizace. Globální problémy lidstva. Krize civilizovaných společností a cesty k jejich překonávání z pohledu integrálních věd o člověku. Aplikace v pedagogice.6. Paradigma aplikované antropologie. Využití antropologických poznatků v pedagogické práci. Změny obsahu a cíle výchovy a vzdělávání v souvislosti se změnami lidských společností. Výchova v multikulturním, interkulturním a intrakulturním kontextu.7. Metodologie antropologických disciplín. Praktické aplikace ve výchovně vzdělávacím procesu, v práci pedagoga / učitele.

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve vědách o člověku se schopností kreativního propojování a využívání poznatků humanitních i přírodních věd v teorii a praxi, s ohledem na role pedagoga / učitele.

Literatura

FOLEY, D., BRADLEY, A. L., JANISE, H. Anthropology Goes Inside: The New Educational Ethnography of Ethnicity and Gender. Review of Research in Education. 2000-2001, vol. 25, s. 37-98, USA. SOUKUP, V. Antropologie: teorie člověka a kultury. Praha: Portál, 2011. KEDIA, S., WILLIGEN, J. V. Applied Anthropology: Domains of Application. Westport, Conn: Praeger, 2005. PELCOVÁ, N. Filozofická a pedagogická antropologie. Praha: Karolinum, 2000. CICHÁ, M. (ed.). Integrální antropologie. Praha: Triton, 2014. ISBN 978-80-7387-816-0.WOLF, J. Integrální antropologie na prahu 21. století. Praha, Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0380-2.LADSON-BILLINGS, G. It s Not the Culture of Poverty, It s the Poverty of Culture: The Problem with Teacher Education. Anthropology & Education Quarterly, 2006. USA, vol. 37, No. 2, s. 104-109, 2006. SOUKUP, M. Kultura: biokulturologická perspektiva. Červený Kostelec, Pavel Mervart, 2011. ISBN 978-80-87378-96-0.KUČEROVÁ, S. Úvod do pedagogické antropologie a axiologie. Brno: MU, 1990. MÁCHA, K. 100 tezí o integrální antropologii. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 2004. ISBN 80-244-0985-2.http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1548-1492FOX, R., KING, B. (ed.). Anthropology Beyond Culture. Oxford: Berg, 2002. SOKOL, J. Filosofická antropologie. Praha: Portál, 2002. GOODMAN, A. H., HEATH, D., LINDEE, M. S. Genetic nature / culture: anthropology and science beyond the two-culture divide. Berkeley: University of California Press, 2003. PELIKÁN, J. Pomáhat být. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0345-4.SCRUTON, R. Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře. Praha: Academia, 2002. KLEIN, R.G. The Human Career: Human Biological and Cultural Origins. Chicago: The University of Chicago Press, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení - zkouška.Účast na přednáškách a konzultacích. Vypracování písemné studie na téma "Využití antropologických poznatků v práci pedagoga / učitele" a její obhajoba před vlastní ústní zkouškou. Ústní zkouška - dobrá orientace ve vědách o člověku se schopností kreativního propojování a využívání poznatků humanitních i přírodních věd v teorii a praxi, s ohledem na role pedagoga / učitele.

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.