Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná komunikace v angličtině (CV / DKA3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CV / DKA3 - Odborná komunikace v angličtině, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz zahrnuje tři základní oblasti odborné komunikace v angličtině: porozumění textu, psaní odborného článku a ústní prezentace výsledků výzkumu. První část kurzu se soustředí na osvojení odborné terminologie potřebné v praxi vědeckého pracovníka působícího v pedagogické sféře a její následné použití v kontextu. Studenti pracují s autentickými odbornými materiály a soustředí se na čtení, porozumění a práci s textem (formou abstrakce, dedukce, sumarizace, argumentace, apod.). Důraz je kladen na autentičnost, gramatickou správnost a aplikační dovednosti.Druhá část kurzu je zaměřena na psaní odborných textů v praxi vědeckého pracovníka. Studenti se seznámí s různými typy textů (od obecného ke konkrétnímu, problém - řešení, popis procesu, komentář k tabulkám/grafům, psaní souhrnu), a postupně tvoří článek do odborného časopisu, založený na výsledcích jejich vlastní tvůrčí činnosti. Výstupem je kompletní odborná studie na odpovídající jazykové a stylistické úrovni.V poslední části student získává znalosti a dovednosti pro prezentaci výsledků vědecké a tvůrčí činnosti na mezinárodních konferencích a pro další typy ústní komunikace, s nimiž se vědecký pracovník setkává. Postupně jsou probírány jednotlivé aspekty ústní prezentace a ty jsou posléze procvičovány na krátkých prezentacích na obecná témata. Kromě toho přednese každý student během kurzu 3-4 prezentace založené na přečteném odborném textu ze své oblasti. Prezentace jsou kolektivně hodnoceny, sleduje se pokrok. Vedle prezentací se student naučí prakticky využívat zásady tvorby posteru jako samostatného žánru v odborné komunikaci.

Získané způsobilosti

U studenta je očekávána aktivní participace formou samostudia při osvojování odborné slovní zásoby, její pochopení a následná aplikace v kontextu (mluvení, čtení, poslech), dále samostatná domácí práce při tvorbě odborného článku založeného na výsledcích vlastního výzkumu, příprava ústních prezentací těchto výsledků, a příprava a prezentace posteru pro odbornou konferenci v oboru.

Literatura

SWALES, J.M., FEAK, Ch.B. Academic Writing for Graduate Students. Ann Arbor : University of Michigan Press, 2004. LENGÁLOVÁ, A. Communication skills for international conferences. Zlín: UTB ve Zlíně, 2008. ISBN 80-7318-508-3.CHAZAL, E., McCARTER, S. Oxford EAP - A Course in English for Academic Purposes. Oxford: Oxford University Press, 2012. FEAK, Ch. B. Academic interactions: communicating on campus. Ann Arbor: University of Michigan Press, 2009. SWALES, J. English in today´s research world: a writing guide. Michigan : University of Michigan Press, 2000. REINHART, S. Giving Academic Presentations. Ann Arbor : Michigan University Press, 2002.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.U studenta je očekávána aktivní participace formou samostudia při osvojování odborné slovní zásoby, její pochopení a následná aplikace v kontextu (mluvení, čtení, poslech), dále samostatná domácí práce při tvorbě odborného článku založeného na výsledcích vlastního výzkumu, příprava ústních prezentací těchto výsledků, a příprava a prezentace posteru pro odbornou konferenci v oboru.

Garant

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D.