Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné směry v sociální pedagogice (CV / DSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CV / DSS - Současné směry v sociální pedagogice, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretická a metodologická orientace sociální pedagogiky.Eklekticizmus v teorii sociální pedagogiky.Paradigmata v sociální pedagogice v perspektivě evropské sociální pedagogiky.Strategie výzkumů v sociální pedagogice.Sociální pedagogika jako akademická i vědní disciplína.Konvergentní vztah sociální pedagogiky a sociální práce.Vzdělávaní v sociální pedagogice ve vybraných krajinách Evropy (Německo, Dánsko, Velká Británie, Polsko, Slovinsko).Profesionalizace sociální pedagogiky.Mezinárodní i domácí organizace sociální pedagogiky.Legislativní možnosti sociální pedagogiky.Rozvoj profesních kompetencí v sociální pedagogice.Interakční a komunikační dovednosti.Standardy v sociální pedagogice.Aktuální témata praktické sociální pedagogiky (Kvalita života dětí a mládeže ze sociálně znevýhodněného prostředí. Sociální inkluze a exkluze. Dobrovolnictví. Mediace a probace).Aktuální témata praktické sociální pedagogiky (Sociální a výchovní aspekty prostředí rodiny, náhradní rodiny, školy a dětí ulice. Násilí v rodině, ve škole, násilí prostřednictvím medií. Prevence sociálně patologických jevů.)

Získané způsobilosti

Student je seznámen s novými trendy z teorie, výzkumného šetření, praktických zkušeností a potřeb akademické a vědní disciplíny sociální pedagogika.

Literatura

WINNICKI-RADZIEWICZ, A. Pedagogika spoleczna. Warszawa: Wydawnictwo akademickie i profesionálně, 2008. BENDL, S. Prevence a řešení šikany. Praha: ISV, 2003. LYONS, K., MANION, K. Social Work Doctoral Studies: Researching Research. British Journal of Social Work, Vol. 33. Oxford University Press, 2003. HRONCOVÁ, J. Sociálna pedagogika na Slovensku. (História a súčasnosť). Banská Bystrica: UMB, 2012. GILLERNOVÁ, I., KREJČOVÁ, L. Sociální dovednosti ve škole. Praha: Grada Publishing, 2012. NOACK, W. Sozialpädagogik. Ein Lehrbuch. Freiburg: Lambertus, 2001. ČECH, T. Škola a Zdraví 21. Mobbing jako negativní fenomén v prostředí základních škol. Brno: MU, 2011. BAKOŠOVÁ, Z. a kol. Teórie sociální pedagogiky. Edukačné, sociálne a komunikačné aspekty. Bratislava: Slovenská pedagogická spoločnosť SAV, 2011. GAVORA, P. Úvod do pedagogického výskumu, 2. vydání. Bratislava, UK, 2008. ISBN 80-223-1628-8.COLOROSO, B. Krizové situace v rodině: jak pomoci dětem překonat smrt blízkého člověka, nemoc, rozvod a traumata adopce. Praha: Ikar, 2008. HOLÁ, L. Mediace v teorii a praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. PRŮCHA, J. (ed.). Pedagogická encyklopedie. Praha: Portál, 2009. HETKA-MARYNOWICZ, E. Pedagogika spoleczna. Podrecznik akademicki. Warszawa: Wydawnictwo naukou, 2009. KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. Predškolská a elementárna pedagogika. Praha: Portál, 2001. ONDREJKOVIČ, P. a kol. Sociálna patológia. Bratislava: Veda, 2009. ISBN 978-80-224-1074-8.BAKOŠOVÁ, Z. (ed.). Terminologický výkladový slovník zo sociálnej pedagogiky. Bratislava: SPgS SAVa, 2013. HRONCOVÁ, J., WALANCIK, M. a kol. Vybrané problémy slovenskej a pol´skej sociálnej pedagogiky. Banská Bystrica, 2009. ISBN 978-80-8083-749-5.

Požadavky

Vypracování studie.

Garant

doc. PhDr. Zlatica Bakošová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zlatica Bakošová, CSc.