Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizí jazyk 1/1 - ruský (TIMS / TB3CR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TB3CR - Cizí jazyk 1/1 - ruský, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Překladová, transformační, doplňovací a substituční cvičení na vybrané gramatické a lexikální jevy.- Cvičení stimulující k samostatnému tvoření nových slov (složených slov), slovních spojení a vět. Generování vět s určitým komunikativním záměrem podle zadaného vzoru.- Reprodukce obsahu přečteného (slyšeného) formou záchytných bodů formulovaných v neurčitých tvarech a klasickými otázkami k textu.- Upevňování řečových dovedností. Reagování na zadané podněty a doplňování vhodných slov do úvodních obratů typických pro krátké rozhovory v dané tematické oblasti.

Získané způsobilosti

Předmět sleduje aktivní osvojení základních jazykových složek a řečových dovedností. Znalostí získané studiem cizího jazyka budou aplikovatelné v řadě dalších studijních oborů a pomohou posluchačům čerpat informace i z cizojazyčných zdrojů. Srovnání cizího a mateřského jazyka povede rovněž ke zvyšování kultury jazykového projevu studentů a k rozvoji jejich logického myšlení.

Literatura

KRYSTÝNKOVÁ, J. Ruská textová učebnice. Brno: MU,, 1998. Nekolová, V. a kol. Ruština nejen pro samouky. Praha: Leda,, 2002. KRYSTÝNKOVÁ, J. Texty z ruského jazyka. Brno: IMS,, 2003. Skalková, M. Učebnice ruské konverzace. Brno: IMS,, 2008. Fozikoš, A., Reiterová, T. Reálie rusky mluvících zemích. Plzeň: Fraus,, 1998. Balcar, M. Ruská gramatika v kostce. Praha: Leda,, 1999.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetÚspěšné zvládnutí dílčího zápočtového testu (úspěšnost: 60%), nastudování předepsané studijní literatury, prokázání dosažených jazykových kompetencí při ústním projevu na zadané téma.

Garant

doc. PhDr. Jarmila Krystýnková, CSc.

Vyučující

Mgr. Marcela DuškováPaedDr. Olga HortováPhDr. Zdenka Hrochovádoc. PhDr. Jarmila Krystýnková, CSc.